Célegyenesbe érhet a Magasház-projekt

Egy közgyűlési határozatra várnak a Magasház-projekt gazdái, hogy elindulhasson a szellemház bontása, a Megyeri és a Steinmetz téren pedig a mélygarázsok építése. Mindezt a projektet menedzselő Szigeti Garázs Kft. ügyvezetője mondta lapunknak.

hirdetés

Amennyiben egy, a Magasház-projekttel kapcsolatos előterjesztés eljut a közgyűlésre, s a képviselők pozitív döntést hoznak, elindulhat a környék rendbetétele – nyilatkozta lapunknak a programot irányító Szigeti Garázs Kft. ügyvezetője, Koloszár László. Mint mondta, ez a döntés alkalmas lesz arra, hogy végérvényesen lezárja az előkészítéseket, s útjára indítsa a mélygarázsok létrehozásával, a Magasház bontásával, s a helyén új épület felhúzásával kapcsolatos érdemi munkát.

Koloszár László arról számolt be, hogy a közgyűlés döntésével szinte egy időben megszerezhetik a Magasház épületét is attól a spanyol befektetői csoporttól, amelynek 2008-ban a Tasnádi Péter vezette önkormányzat eladta azt. „Már szinte csak az aláírás hiányzik az adásvételi szerződésről” – így az ügyvezető, aki hozzátette: a Megyeri téren már birtokba került a társaság.

A céghez tartozó másik társaság, az Öresund Holding Kft. pedig a Magasház esetében van ugyanilyen stádiumban. Ők látják már el a Magasház őrzését is, s ők felelnek a terület biztonságáért. Egyúttal előkészítő munkákat, különféle méréseket is megkezdtek az épülettel kapcsolatban.

Jelenleg is fut ugyanakkor az a közbeszerzési eljárás, amit a mélygarázsok építésére korábban megindítottak, ám a határidőt módosították. Ez esetben is a közgyűlési döntés után lehet majd számítani érdeklődőkre. A testület „ámenje” után előbb a Magasház bontására, majd a helyén létesítendő szolgáltatóház felépítésére írhatnak ki hasonló pályázatot.

Mint arról korábban beszámoltunk, a város a mélygarázs céljára vásárolt területek gazdájával szerezteti meg az épületet, majd annak lebontása után a telken irodaházat és szolgáltatóházat építtetne. Egy Pécsi Közigazgatási Szolgáltató Központot hoznának itt létre. Az ingatlanban városi és állami hivatalok, városi cégek ügyfélszolgálatai kapnak helyet. A befektető cég harminc éven át bérbe adná a helyiségeket, majd a város kezébe kerülne a teljes ingatlan-együttes a mélygarázsokkal együtt. Mindez azt jelenti, hogy a beruházás közvetlen és azonnal jelentkező nagy anyagi terhet nem tenne a város vállára.

Korábban Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter egy pécsi látogatásakor szóban ígéretet tett rá, hogy támogatja majd a kormány a közigazgatási központ létrehozásának tervét. Később Hargitai János kormánymegbízott is úgy nyilatkozott, hogy megvizsgálják egyes kormányhivatali részlegeknek a Magasház helyén létesülő ingatlanba való beköltöztetésének lehetőségét.