Creative Cities: már látszanak a jellemzők

Bár csak június 30-ig kell elkészülnie a Pécs és négy másik európai nagyváros részvételével zajló Creative Cities projekt első jelentésének, a kulturális iparát felmérő tanulmány fő vonásai azonban máris látszanak.

hirdetés

Városunk, valamint Gdansk, Genova, Lipcse, Ljubljana együtt jövő év végére egy Európában egyedülálló nemzetközi kreatív ipari klasztert hoz létre. Mindez azt jelenti, hogy az egykori iparvárosok a kulturális szféra erősítésére teszik fel a jövőjüket, s az egyes projektekben is szorosan együttműködnek – erről szól dióhéjban a Creative Cities nevű projekt.

Ezért az MSB Fejlesztési Tanácsadó Zrt. angol és magyar nyelven két részből álló tanulmányt készít a Creative Cities elnevezésű pályázat keretében. Az első rész elkészítésének határideje június 30-a, ám a tanulmány állásáról a soron következő ljubljanai workshop keretén belül számot kell adni – derült ki egy Páva Zsolt által jegyzett előterjesztésből.

A workshopon az öt város mindegyikének be kell mutatnia a többiek számára, hogy a kreatív ipar szereplői hogyan helyezkednek el a városon belül, és ezt milyen tényezők határozzák meg, hogy a további kreatív fejlesztési programokat megfelelően lehessen elkészíteni.

Pécs kreatív iparának felmérésére a Dél-Dunántúli Kulturális Ipari Klaszter támogatásával egy kérdőív készült, illetve adatbázis alapján jelenleg is folyik az ismert kreatív ipari vállalkozások térképen való megjelenítése és elhelyezkedésük elemzése.

A kreatív ipar általános jellemzője, hogy nagyvárosokba koncentrálódik, ami a régióban is látható jelenség. Előadó-művészet terén 183 vállalkozás működik a régióban, ebből 107 Pécsett, képzőművészettel a térségben 227 társaság foglalkozik, 62,6 százalékuk pedig a megyeszékhelyen található. A filmgyártás, filmművészet területén regionálisan 53 cég tevékenykedik, ebből 38 városunkban.

Az újságírás, hírügynökségek és sajtó vonatkozásában 183 vállalkozás van jelen a térségben, 103 közülük Pécsett. Múzeumi tevékenységgel, kiállítások szervezésével 103 cég foglalkozik a régióban, belőlük 43 dolgozik Pécsett.

A térségben 122 vállalkozás űz kulturális kereskedelmet: 28 cég városunkban. Építőművészettel regionális szinten 366 társaság foglalkozik, 53,6 százalékuk pécsi központtal. A reklámiparban tevékenykedő 109 vállalkozás 72,5 százaléka is Pécshez kötődik, a tervezés, design területén dolgozó 81 cég tekintetében már 82,7 százalékos a pécsiek aránya.

A szoftverekkel és számítógépes játékokkal foglalkozó 92 vállalkozás alig húsz százaléka dolgozik megyeszékhelyen. A hangszeripar tekintetében mindössze négy cég dolgozik a régióban, ebből kettő található Pécsett.

Összességében Pécsett a régió népességének csupán 16,6 százaléka koncentrálódik, és ehhez képest a kreatív ipari vállalkozások közel 55 százaléka. A városon belül a kreatív ipari vállalatok elsősorban a tágabban értelmezett belvárosra koncentrálódnak (lásd az előterjesztésből származó térképen).

Síkfői Tamás, a Dél-Dunántúli Kulturális Ipari Klaszter elnöke, az iparkamara titkára a kulturális ipar fontossága kapcsán korábban lapunknak elmondta: Európából el fog tűnni a hagyományos értelemben vett ipar a következő egy-két évtizedben. Mivel a gyárak leállnak, a kontinensnek szüksége lesz munkahelyteremtő vállalkozásokra. A kulturális ipar fejlesztése emiatt is elkerülhetetlen – tette hozzá.