PTE-vesztegetés: csak a pécsiek nem tárgyalnák

Lapunk megkereste a szekszárdi, kaposvári és zalaegerszegi törvényszéket, s mindenütt cáfolták, hogy elfogultságot jelentettek volna be a Pécsi Tudományegyetem (PTE) gazdálkodásával összefüggő vesztegetési ügy tárgyalásában.

hirdetés

A sajtóban megjelent állításokkal szemben csupán a Pécsi Törvényszék és a Pécsi Ítélőtábla jelentett be elfogultságot az egyetemi vesztegetési ügyben. A pécsiek azért tették ezt meg, mert több bíró is oktat az universitason, a vádlottak között van ismert pécsi ügyvéd is.

Több sajtóorgánum azonban tévesen azt is közölte, hogy a szomszédos megyék bíróságai sem kívánnak az üggyel foglalkozni, elfogultság miatt. Lapunk munkatársának azonban a zalaegerszegi, szekszárdi és kaposvári törvényszék szóvivője is azt mondta, hogy nem is érkezett hozzájuk az üggyel kapcsolatos felkérés, nem tudnak ilyen kérésről sem, így elfogultságot sem jelenthettek be.

Mint a Pécsi Ítélőtáblán megtudtuk, az Ítélőtábla lett volna az ügyben eljáró bíróság kijelölésére hivatott hatóság, így azonban a Kúriának kell döntenie arról, mely hazai bíróságot bízza meg az eljárással, ez pedig nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy Zala, Tolna vagy Somogy megyébe kerüljön az ügy. Ugyanakkor megjegyezendő, hogy még a szóban forgó törvényszékek is visszakozhatnak.

A Kúria keddre ígért választ megkeresésünkre.