Csak a Zsolnay-titkot nem tárják fel

Több mint ezer látogató vett részt a Zsolnay Kulturális Negyed keddi nyílt napján, amelyen immár hivatalosan is látogathatóvá vált a nagyközönség számára is Zsolnay Látványmanufaktúra, egyúttal ismertették Pécs 2012-es évi, megújult fesztiválkoncepcióját.
A negyed kedden délután három órakor nyitotta meg kapuit, s azóta folyamatosan érkeztek a látogatók, akiknek számáról az is árulkodik, hogy a részükre kitett mintegy 1500 programismertető füzetből alig maradt néhány. Az egész negyed megtelt érdeklődőkkel, akik végignézhették a színvonalas kiállításokat is, de a Zsolnay Látványmanufaktúra megnyitóján sem volt kisebb az érdeklődés, ahol a résztvevők előtt a porcelánfestés kulisszatitkai tárultak föl.

hirdetés

A látványmanufaktúra igazi betekintést enged a mindennapjainkba – mondta el a megnyitón Péterné Marosy Katalin, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója az Európában is egyedülálló látványosságról. Mint hozzátette: „nyugodtan bízhatunk benne, hogy jól fog menni, s abban is, hogy ez egy igazi érdeklődést kiváltó attrakciója lehet a negyednek”.

A vendégek a Zsolnay szakembereitől láthatják, miből lesz a porcelán, hogy folyik a nyersgyártás, a mázolás, az égetés, a festés és a tárgyak végső, utánozhatatlan színét adó úgynevezett redukciós égetés. Tulajdonképpen mindent megtudhatnak a Zsolnay-tárgyak készítéséről, kivéve az égetés titkos paramétereit, a felhasznált alapanyagok, mázak, festékek összetételét.

A látványmanufaktúra megnyitóját követően a negyvenezer négyzetméteres kulturális komplexum északi bejáratánál található „Boltosok utcájába” invitálta a vendégeket Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője, ahol sorra nyitnak majd a helyi termékeket kínáló boltok.

Itt Márta István kiemelte: a negyed felkészült a vendégek fogadására, elhelyezték a tájékoztató táblákat, a zászlókat, kezdődik a tavaszi, majd a Zsolnay Fesztivál, valamint nyílik a Zsolnay családtörténeti tárlat.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere hallgatósága előtt úgy fogalmazott: mérföldkő a város életében, hogy megnyílik a Zsolnay Kulturális Negyed minden eleme, Európa egyik legnagyobb kulturális egysége.

– Fontos a Kodály Központ, örülünk a Tudásközpontnak is, de mégiscsak ez az a hely, amire nagyon sokan vártunk régóta, és sok nehézség és előre nem látott probléma után ott tartunk, hogy ez a negyed elkészült – így a polgármester. Páva Zsolt hangsúlyozta: az a rehabilitáció, amely Zsolnay Vilmosnak, a Zsolnay családnak és a gyárnak jár, a mai nappal lett teljes körű: „a fődíj, az első számú kulturális attrakció ezennel most már megvan”.

Az egyedülálló helyszínhez méltó kulturális eseményekről pedig a város új fesztiválkoncepciója fog gondoskodni. 2012-re Pécs egy februártól egészen decemberig tartó kalendáriumot állított össze, amelyben egymásra épülve, egymást erősítve szerepelnek a különleges események – mondta el a város első embere.

Mint az a kapcsolódó sajtóanyagból kiderül, a már megszokott, sikeres programok mellett új színek kerülnek fel a palettára. A már klasszikusnak számító POSZT, a Pécsi Szabadtéri Játékok és a Sétatér Fesztivál mellé új színek, új „fűszerek” kerülnek.

Ilyen lesz a Régiók Koccintása: a hazai mellett bemutatkoznak horvátországi, erdélyi, szlovén, burgenlandi és szlovák határ menti borok, hagyományos ételek és kulturális hagyományok is. Emellett bordalokkal és kulturális bemutatókkal csalogatják a szervezők a vendégeket.

A Zsolnay Fesztivál a Zsolnay-szellemiség tökéletes újraszületését, a tradíciók és a pionír-szellem találkozását, az építészeti változatosságot és a terek sokszínűségét mutatja meg. Az I. Zsolnay Fesztivál a Zsolnay Kulturális Negyed nyitórendezvénye, egyszersmind hagyományteremtő összművészeti fesztiválja lesz. Programjában helyet kapnak olyan kiváló hazai és a nemzetközi fellépők, akik Pécsre tudják irányítani az ország figyelmét.

A Pécsi Nemzetközi Fűszerünnep a szabadtéri grillezés és a zöldfűszerek nemzetközi örömünnepe lesz, a nevező csapatok a városban szedhető fűszernövényekkel ízesítenek, a résztvevők között lesznek a hazai és a nemzetközi gasztro- és médiavilág ismert személyiségei.

A Világegyetem Fesztivál idején Pécs a nemzetközi egyetemi világ pódiumává válik. A Zenélő Egyetem szakmai ötleteivel és Beck Zoltán, a 30Y frontemberének vezetésével a hazai könnyűzenei fesztiválok sorában kitörési pontot jelent, amely progresszivitása és nemzetközisége révén hamar eredményeket hozhat Pécsnek. Majd ezt követően kezdődik a városban a ZEN nyári egyeteme.

A Pécsi Nemzetközi Pezsgő- és Borfesztivál a hazai borfesztivál-beidegződésekkel szakító kulináris fesztiválnak ígérkezik magyar és külföldi – idén elsősorban horvát – résztvevőkkel, kiegészítő dzsesszprogramokkal.

A fesztiválok részletes menetrendjéért KLIKK IDE!