Családokat vár a Mandulás a Tubes-napon

Páva Zsoltnak, Pécs polgármesterének a kezdeményezésére először 2009-ben szervezték meg a családi napot a Mandulásban, több száz fő részvételével. Az eseményre tavaly is rengetegen látogattak. A civil kurázsit ünneplik meg április 16-án ismét.
A III. Családi Tubes-napot a Patacsi Művelődési Egyesület és a Civilek a Mecsekért Mozgalom rendezi meg. Mint azt a CMM szóvivője, Vicze Csilla elmondta, egyéves évfordulója van annak, hogy a Legfelsőbb Bíróság jogszabálysértőnek találta a Tubesre tervezett radar építési engedélyét, és új eljárásra kötelezte a honvédelmi minisztériumot.

hirdetés

A mozgalom szóvivője szerint a tubesi csúcsért vívott több éves küzdelem tanulsága az, hogy a civilek jogi eszközökkel, kitartó munkával elérhetik céljukat a hatalommal szemben még olyankor is, mint a 2006-os zavargások utáni időkben.

Hozzátette: több ezer pécsi vett részt a mozgalomban, támogatta a munkájukat. Bár nem ez történt, ám közülük huszonkilencen vállalták annak kockázatát is, hogy esetlegesen a bírósági pert elveszítve – a HM által követelt – tizenegymilliós perköltséget rajtuk hajtsák be. Az is ismert, hogy a volt honvédelmi miniszter, Szekeres Imre több tízmilliárdos kártérítési pert is kilátásba helyezett a pécsiekkel szemben arra az esetre, ha nem valósulna meg a tiltakozások miatt a tubesi radarépítés – mondta Vicze Csilla.

Vogronics Renáta, a Patacsi Művelődési Egyesület vezetője közölte: az eseményen a civil összefogás erejének megünneplésén túl szeretnék felhívni a figyelmet szűkebb lakóhelyünk környezetvédelmi problémáira, a mecseki tarvágásokra, a tervezett bányanyitásokra, s az elmaradt bányarekultivációkra is.

III. Családi Tubes-nap

2011. április 16., szombat, 13 óra, Mandulás
13.00 MárkusZínház: Toldi
14.00 Büki Richárd: Két vadász meg egy Nyúl – gyermekelőadás
15.00 Tubes emlékóra. Páva Zsolt polgármester köszöntője. Kővári János visszaemlékezése. Tubes-kronológia.
16.00 Dutár koncert
17.00 A Mecsek-hegység múltja és jövője, természetes és épített környezete
17.30 Homonyik Sándor fellépése
18.30 Baraka koncert

A nap folyamán ingyenesen áll a résztvevők – főként gyermekek – rendelkezésére arcfestés, állatsimogató, légvár, különböző ügyességi játékok, íjászat, továbbá Defendo-bemutatót is tartanak. Élsportolókkal is találkozhatnak az érdeklődők a helyszínen.