Csökkenhet a benzin és a gázolaj ára

Az elmúlt egy hétben a nemzetközi piaci folyamatokban megfigyelhető változások a benzin esetében akár 8 forintos, a gázolajnál 4-6 forintos árcsökkenést indokolnak a jövő héten, így például a benzin kiskereskedelmi átlagára 426 forint lehet – közölte a GKI Energiakutató Kft. pénteken.

hirdetés

Kiemelték: a prémium ólmozatlan benzin tonnánkénti ára dollárban az elmúlt héthez képest jelentősen, átlagosan 3,8 százalékkal csökkent a mediterrán piacon. A motorikus gázolaj jegyzésára ezzel szemben csak mérsékeltebb, heti átlagban 0,8 százalékos csökkenést mutat. A forint a dollárral szemben az elmúlt hét nap során átlagosan 2,4 százalékkal erősödött.

A literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 6,1 százalékos, a gázolajnál 3,2 százalékos csökkenést mutatnak.

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak jelentős mértékben emelkedtek: a benzin körülbelül 9,5, a gázolaj nagyjából 12 százalékkal. A havi átlagkeresetek ettől elmaradó növekedése következtében tavalyhoz képest mintegy 3 százalékkal kevesebb benzint és 5,5 százalékkal kevesebb gázolajat lehet tankolni egyhavi nettó átlagkeresetből – jegyzi meg a GKI Energiakutató.