Déli Nyitás: Banja Luka is képbe került

Szarajevó, Újvidék, Zágráb és Eszék után a boszniai Szerb Köztársaság fővárosában is jó fogadtatásban részesült Pécs Déli Nyitással kapcsolatos programja. Banja Lukában a tervek szerint több pécsi kulturális intézmény, képzőművész, művészeti csoport is bemutatkozási lehetőséget kap, emellett a gazdasági kapcsolatok is fejlődhetnek a két város között.

hirdetés

Mindez annak a hozadéka, hogy Páva Zsolt polgármester és Vincze Balázs, a Zsolnay-negyedet üzemeltető gazdasági társaság és a Pécsi Balett igazgatója Banja Lukában folytatott tárgyalásokat Dane Malesevic kultuszminiszterrel, Jasna Brkic banja lukai alpolgármesterrel és Budimir Balabannal a városi közgyűlés vezetőjével.

A megállapodás értelmében egy hónapon belül a pécsi kulturális intézmények vezetőinek delegációja látogat el a boszniai Szerb Köztársaság fővárosába, s hamarosan olyan programokat rendeznek Banja Lukában, amelyeken pécsi művészek, zenekarok, festők kapnak lehetőséget. Emellett Páva Zsolt polgármester helyi gazdasági szakemberekkel is találkozott annak érdekében, hogy gazdasági értelemben is erősödjön a két város kapcsolata.

Banja Luka, Sarajevo (4)

A találkozók az év eleje óta zajló program keretében jöttek létre. Mint az ismeretes, a kormány döntésének értelmében, Magyarország részéről az új, kulturális értelemben vett „Déli Nyitás” zászlóshajója Pécs, a kultúra városa lett.

Ennek keretében pécsi városvezetők és kulturális szakemberek már tárgyalásokat folytattak Újvidéken, Eszéken, Zágrábban és Szarajevóban is. A bosnyák fővárosban nemrégiben a város napi ünnepségeken is részt vettek a pécsi delegáció tagja, s Páva Zsolt többek között Ivo Komsic főpolgármesterrel is megbeszéléseket folytatott. Utóbbi találkozás érdekessége, hogy a főpolgármester az 1956-os forradalom 60 éves évfordulója kapcsán egy lyukas zászlót vehetett át a pécsi városvezetőtől. Az emlékév alatt a lobogót ki is tűzik Szarajevóban.

Banja Luka, Sarajevo (1)