Délután erősen szeles idő lesz

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint, a délutáni órákban a tegnapihoz hasonló erejű széllökésekre és nagy mennyiségű csapadékra lehet számítani a megyében.
Az előrejelzés szerint a késő délutáni óráktól a Nyugat-Dunántúlon az északi szelet 70-85 km/h, míg északkeleten az északkeleti szelet 65-75 km/h közötti széllökések kísérhetik.

hirdetés

A déli megyékben ismét kiterjedt csapadéktevékenységre számíthatunk: éjfélig Baranyában 25-35 mm mennyiségű eső eshet.

A 70 km/h-nál erősebb szélvihar emberre, állatra veszélyes viharkárokat okozhat:

szilárd építményekről leszakíthatja a tetőfedeleket,
súlyosan megrongálhatja az energiaellátás és távbeszélő berendezések vezetékeit,
könnyű épületeket dönthet össze,
közlekedési zavarokat, akadályokat idézhet elő,
fákat törhet ki.

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság elmondja, mi a teendő a heves széllökések esetén

Fontos, hogy viselkedjenek nyugodtan, körültekintően, és lehetőleg védett helyen tartózkodjanak. Távol haladjanak a fáktól, épületeketől, hogy a letört ágak, cserepek, üvegszilánkok ne okozzanak sérülést. Heves széllökések esetén a járműveket, gyange szerkezetű építményeket hagyják el, mert bentről nem lehet érzékelni a fenyegető veszélyt (pl. ha rádől egy fa).

A vihar idejére áramtalanítsák az elektromos berendezéseket, a vihar után pedig vizsgálják meg, nem sérült-e a lakóingatlan, vagy bármelyik közművezeték.

Leszakadt villamos távvezetéket megközelíteni tilos, aki ilyet, vagy egyéb közművezeték sérülést észlel, haladéktalanul értesítse a közműszolgáltatót, vagy vagy a 105-ös segélyhívó számon a katasztrófavédelem műveletirányítási központját.

A ház környékéről gyűjtsenek össze és vigyenek az épületbe minden olyan tárgyat, amit a szél felkaphat (pl. műanyag kerti bútorok, szerszámok) – ezek ugyanis súlyos sérüléseket okozhatnak.