Csernobili díszlet lehet a vidámparki játékokból

Ez év tavaszán bezárt az 1960-ban, a pécsiek kétkezi munkájából felhúzott vidámpark. A létesítmény több évtizedes, retro hangulatot teremtő játékai azonban most új életre kelhetnek: filmes díszlet válhat belőlük.

hirdetés

A számítógépes játékokból is ismert, a csernobili atomkatasztrófa sújtotta város, Pripjaty, amelynek egyik terén épült fel az a vidámpark, melyet soha nem használtak, a pusztítás szimbólumává vált. Bruce Willis főszereplésével hazánkban forgatás alatt álló Die Hard 5. szuperprodukció egyik szála éppen ide vezet majd, s a lakatlan városka díszletéhez használnák fel a pécsi vidámpark játékait. A filmesek már meg is keresték a pécsieket. Horzsa Gábor, a Pécsi Kulturális Központ igazgatóhelyettese szerint a Bruce Willis által jegyzett Die Hard című film ötödik részét szeretnék ezek között a játékok között leforgatni.

A város alpolgármestere, Nagy Csaba elmondta: komoly bérleti díjat is fizetnek értük. A tervek szerint az ipartörténeti jelentőségű játékokat leszerelik, majd miután azokat visszahozzák, raktárban fogják őrizni.

Szerinte ugyanis a mostani helyükön, az erdőben az enyészeté lennének az eszközök. A városvezető azonban hozzátette: szeretnék azt is, hogy továbbra is használatban maradjanak a játékok, működőképes állapotban nagyon kevés helyen vannak ilyen jellegű eszközök. A jövőről szólva kiemelte: az egyik elképzelés szerint a Pécsi Állatkert tervezett turisztikai fejlesztése kapcsán lehetne mód a játékok újbóli felállítására.

Mint ismert, tavaly jelentette be a vidámparkot korábban üzemeltető vállalkozó, hogy képtelen tovább működtetni a több évtizede szinte változatlan formában, így erősen leromlott állapotban lévő mecseki létesítményt. A „nosztalgiaparkot” így tavasszal, a megszokott időpontban, azaz május utolsó vasárnapján idén nem nyitják ki a nagyközönség előtt.