Díjat kapott Weisz Fanni

Három kategóriában adták át a Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes fővédnökségével létrejött Fiatalok a fiatalokért díjakat szerdán Budapesten. Az első alkalommal kiosztott elismeréseket olyan fiatalok kapták, akik korosztályuk számára is példamutató életutat jártak be eddig.

hirdetés

Az inspiráció kategóriában Weisz Fanni 20 éves hallássérült modellt díjazták, aki megmutatta, hogy fogyatékkal is lehet teljes értékű életet élni. Weisz Fanni egyebek mellett az Afrikai-Magyar Egyesület sajtószóvivője, Pécs város arca, a Baptista Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete is.

Innováció kategóriában a MiniBrake elnevezésű alkotócsapatot díjazták. A Szirtes Marcell, Szesztay Péter és Bognár Dániel által alkotott csapat fejlesztette ki az úgynevezett távféket, amellyel a szülők meg tudják védeni gyermekeiket a gyors gyermekbiciklik veszélyeitől.

A FAKT, azaz a Fiatal Autonóm Közgazdászok Társasága Szakkollégiumot az információ kategóriában díjazták, egyebek mellett a Másokról szól című programban megvalósuló, középiskolásoknak szánt alapvető pénzügyi-gazdasági ismeretekről szóló programsorozatért.

A díjazottak átvehették Kiss Zsombor ipar- és képzőművész szobrait Mihalovics Pétertől, az Új Nemzedék Jövőjéért Program felelős miniszteri biztosától, Siklódi Leventétől, a zánkai Új Nemzedék Központ ügyvezető igazgatójától, valamint Barta Zsolttól, aki a La Femme magazin 50 tehetséges magyar fiatal kezdeményezés ötletgazdája.

A díjátadás előtt Siklódi Levente ismertette annak a felmérésnek az eredményeit, amelyben azt vizsgálták, milyen valódi és virtuális terek vannak a 13 és 18 év közötti fiatalok életében, és miként gondolkodik a „Facebook-generáció”.

A kutatás összegzéséből kiderült, hogy a mai fiatalokra ugyanúgy jellemző a „háttérfacebookozás”, mint szüleik generációjára a háttértévézés. A fiatalok ugyanúgy naplót írnak, barátaikkal beszélgetnek, kedvenceik képét függesztik a falra vagy vicceket mesélnek, mint a szüleik, de ezt egy helyen teszik, sok társukkal megosztva, így azonnali reakciókat is kiváltva.

A mai középiskolások számára ugyanolyan természetes az internet, mint nagyszüleik számára a villanyvilágítás, ráadásul a Facebook ingyenes szolgáltatás.

A felmérés eredményei szerint a fiatalok ismerik a Facebook veszélyeit, így a pedofil felhasználókat, a zaklatókat és egyéb bűnözőket. A kutatás készítői a szülőknek azt javasolják, hogy beszélgessenek többet gyermekeikkel, de ne „telepedjenek rájuk” a virtuális térben.

MEGOSZTÁS
Előző cikkKezdődik az irtás
Következő cikkLúgosítsd a szervezeted!