Duális képzés kell

A felsőoktatásban is be kell vezetni a duális képzést azokon a területen, amelyek a reálgazdaság számára képeznek szakembereket – fejtette ki Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerdán a VII. Szakma Sztár Fesztivál zárórendezvényén, Budapesten. Az eseményen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett.

hirdetés

A kamara elnöke emlékeztetett arra, hogy 2010-ben a kamara és a kormány megállapodott a szakképzés átalakításáról, tavaly szeptembertől duális képzési rendszer működik a szakmunkásképzésben.

Az MKIK elnöke szerint az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök részt vesz a rendezvényen, világos üzenetet jelent, azt, hogy a kormány figyelmének  középpontjában áll a szakképzés.

Parragh László sürgette annak lehetőségét, hogy a szakmunkások intézményesen továbbtanulhassanak a felsőoktatásban.

A kamara elnöke kitért arra, hogy a Szakma Sztár Fesztiválján az idén 15 ezer látogató vett részt, 60 százalékuk pályaválasztás előtt álló fiatal volt.

A szakmunkástanulók versenyén 2014-ben mintegy 4 ezer végzős szakmunkástanuló indult, a döntőbe 194-en jutottak be 106 iskola képviseletében 38 szakmában. A versenyzők 80 százaléka teljesítette a szakvégzettség megszerzéséhez szükséges feltételeket – mondta Parragh László.

A zárórendezvényen Orbán Viktor miniszterelnök, Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár és Parragh László MKIK elnök átadta a Szakma Sztár Fesztiválja verseny elismeréseit.

A VII. Szakma Sztár Fesztivál, az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny és a Szakma Kiváló Tanulója Verseny döntője hétfőn kezdődött az MKIK szervezésében.

Az MKIK megpályázta az európai szakmunkástanulók versenye, az EuroSkills 2018-as megrendezésének jogát, erről májusban Lille-ben dönt az EuroSkills szervezete.

  • Giling-galang

    Ha már a cikkben a Szakma Sztár Fesztivált emlegetik: A VII. Szakma Sztár Fesztivál (szakma kiváló tanulója) döntőjében 10 Baranya megyei tanuló vett részt. Ebből legalább 5 gyerek pécsi. Tudtommal többen az 500-as szakképző iskola tanulói. Pontos adat az iparkamara honlapján található. A döntőnek ma volt vége, ma volt eredményhirdetés, vajon hogy szerepeltek a gyerekek? Esetleg ki lett a saját szakmájában a “szakma sztárja” de akár 2, vagy 3. helyezett. Kikre lehetnek nemcsak a szülők, hanem a tanáraik, szakmai oktatóik, és talán a pécsiek is büszkék. Ezeknek a gyerekeknek nagyot alkotni ugyanolyan fontos mint más gyerekeknek diplomát szerezni. Esetleg a gyerekek közül sokan továbbtanulnak és a diploma megszerzéséhez fontos volt számukra egy szakma megszerzése is. Szerintem ez is ehhez a cikkhez tartozna. Ezeknek a gyerekeknek a felkészítése, felkészülése is nagyon sok időbe és energiába telt. Ez a verseny nekik volt olyan fontos, mint egy gimnazistának egy országos tanulmányi verseny döntőjébe jutni, ott eredményt elérni. Remélem a cikk folytatásaként erről is olvashatunk a napokban.