Teljes látogatási tilalom a kórházakban

Erősít az influenzajárvány a megyében, a múlt heti adatokhoz képest ismét kétszer annyi a beteg. Elrendelték a teljes látogatási tilalmat a klinikákon.

hirdetés

Frissítve (14:00)

Szerda délután a PTE Klinikai Központjának egészében is megelőzésképpen elrendelték a teljes látogatási tilalmat – közölte lapunkkal a járványügyi osztály vezetője szerdán kora délután.

Korábban írtuk:

 

A legtöbb influenzás továbbra is a 6 és 14 év közötti korosztályból kerül ki, azonban jelentős arányban nőnek a megbetegedések a 15 és 24 év közöttiek körében – tudtuk meg a megyei kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervétől.

Mint dr. Kiss Gabriella járványügyi osztályvezető rámutatott, adataik szerint jelenleg 377 beteg jut százezer lakosra. Összehasonlításképp, a múlt héten ez a szám 191 volt.

Mint korábban beszámoltunk róla, a Pécsi Tudományegyetem I. Belklinika I. és II. telephelyének összes fekvőbeteg osztályán, és további klinikai egységeiben részleges látogatási tilalmat rendeltek el, a látogatási időt és a látogatók számát is korlátozták. Az intézkedéshez képest egyelőre nincs változás.

Legerőteljesebb mértékben Siklós és Mohács környékén van jelen a vírus, a Duna-parti városban szerdán teljes látogatási tilalmat rendeltek el. Továbbra is kimutatható az influenza A és B variánsa is, azonban dr. Kiss Gabriella tájékoztatása szerint a B-vírus jelenlétét erőteljesebben tapasztalják, ami a korábbi járványokhoz képest új tendenciát jelent. Ez az a kórokozó, amely elsősorban kis közösségekben – munkahelyeken, iskolákban – okoz megbetegedéseket.

Baranya oktatási intézményeiből eddig továbbra sem jelentettek tömeges hiányzásokat, tehát az otthon maradt diákok száma nem lépte túl a harminc százalékot, amely arány meghaladását már hivatalosan is jelenteniük kell a járványügyi szervnek. Ennek ellenére igen sok a megbetegedés, s az, hogy az említett küszöböt nem lépték át, dr. Kiss Gabriella szerint annak köszönhető, hogy a tanulók nem egy időben betegedtek meg.

A pécsi önkormányzat oktatási referatúráján arról érdeklődtünk, hogy pontosan milyen arányú megbetegedések esetében kell elrendelni rendkívüli oktatási szünetet. Staub Ernő, a referatúra vezetője úgy tájékoztatott: az oktatási törvény ezt jogilag nem szabályozza, a lépésről az iskolaigazgatók saját hatáskörükben döntenek.

Megjegyezte azonban, jó néhány évre visszatekintve nem tud pécsi olyan esetről, amikor járvány miatt kellett volna rendkívüli tanítási szünetet elrendelni.