Egy gyertya is komoly károkat okozhat, óvatosan az ünnepek alatt!

Komoly károkat okozhat egy eldőlt gyertya is, fontos, hogy betartsuk a biztonsági szabályokat! A baranyai katasztrófavédelem közleménye:


A karácsonyi időszakban díszítésként is sok gyertyát és mécsest használnak az emberek, ezek könnyen okozhatnak baleseteket. A statisztikák is azt mutatják, hogy az ünnep idején megnő a lakástüzek száma, sokan ugyanis felügyelet nélkül hagyják az égő mécseseket.

Az ilyen tűzesetek kiváltó oka leggyakrabban az, hogy az égő mécseseket vagy gyertyákat gyúlékony anyag közelében helyezik el, a keletkező lángok a különböző textíliákon, függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire. Az adventkor használatos koszorúk, amelyek jellemzően könnyen éghető anyagokból készülnek, szintén nagy odafigyelést igényelnek.

A lakástüzek, illetve az azokból fakadó tragédiák elkerülhetőek a meggyújtott gyertyák helyének körültekintő megválasztásával. Minden esetben fontos éghetetlen anyagú alátétet használni, ezzel ugyanis megakadályozható, hogy a mécses, vagy a gyertya átforrósítsa a környezetét. Célszerű azok közeléből minden gyúlékony anyagot eltávolítani, emellett figyelni kell arra is, hogy a mécsest, gyertyát stabil helyre rakjuk, ahol nem dőlhet fel, és ahonnan nem eshet le. E szabályok szem előtt tartásával megakadályozhatjuk, hogy otthonunkban tűz keletkezzen.

A karácsonyi izzósorok használatakor is figyelembe kell venni néhány szabályt:

-Csak olyan izzósort vásároljunk, amely engedéllyel rendelkezik.
-Minden használat előtt ellenőrizzük az izzósor és a fényfüzérek sérülésmentességét.
-Hosszú ideig ne hagyjuk a díszítő elemeket üzemelni, kerüljük el a túlmelegedésüket.
-Az energiatakarékosság érdekében javasoljuk a led-izzók használatát.

Mielőtt elhagyjuk a lakást, oltsuk el a nyílt lánggal égő karácsonyi díszítést, adventi koszorút, mécseseket, más gyertyákat, valamint áramtalanítsuk az elektromos világító eszközöket, díszítő elemeket, fényfüzéreket és karácsonyi égősorokat!

Hirdetés