A lángoló házból mentettek ki 26 kutyát

Csütörtök volt a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület fekete napja: csak ekkor – példa nélkül álló módon – összesen negyvenkét kutya került menhelyükre. A telepen emiatt jelenleg négyszázhoz közelít a gazdátlan kutyák száma, így most érdemes kilátogatnia Pécs-Somogyba azoknak, akik örökbefogadáson gondolkodnak.

hirdetés

Csütörtökön számoltunk be arról, hogy pécsi rendőrjárőrök menekítették ki egy Fábián Béla közben történt tűzesetből a lakókat szerda hajnalban. Értesüléseink szerint a helyszínen huszonhat kistermetű, csivava fajtájú kutyát is találtak a tűzoltók, melyeket a gyepmester szállított el a Pécs-somogyi menhelyre.

Az eset jókora többletfeladatot ró az amúgy is zsúfolt állatotthon munkatársaira. Mint azt Farkas Tamástól, a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület vezetőjétől megtudtuk, szerencse a szerencsétlenségben, hogy többségében kistermetű kutyák kerültek hozzájuk, azonban az elhelyezés és az etetés mellett igen magasak az állategészségügyi költségek.

A huszonhat csivava fizikailag jó állapotban került a menhelyre egy ebet kivéve, amelyiknek kulcscsontja tört el. A sérült kutyát a Misina munkatársai ellátták, megfelelő kezelésben részesítik, de sérülése nem igényel komolyabb beavatkozást – mondta el az állatotthon vezetője.

Farkas Tamás azonban megjegyezte, az ölebek meglehetősen “rosszul szocializáltak”, amely miatt munkatársainak nem volt könnyű dolguk velük. Megfigyelés miatt jelenleg karanténban vannak, így azok örökbefogadása ebben a pillanatban nem megoldható. A helyzetet az is bonyolítja, hogy sorsukról az állategészségügyi hatóság fog dönteni.

Egyelőre nem tudni, mi célból tartottak egy helyen ennyi kutyát, a hatóságok most tájékozódnak az állatok eddigi tartásáról, és ennek függvényében dől el további elhelyezésük.

Az egyik lehetőség szerint a tulajdonos megteremti a tartási feltételeket, s a kutyák visszakerülnek hozzá. De az is előfordulhat, hogy lemond róluk, ebben az esetben a két hét karanténidő lejárta után, megfelelően beoltva, ivartalanítva és mikrochippel ellátva örökbe fogadhatók lesznek.