Egy pápai körlevél, amit minden munkásnak olvasnia kell

Minden korban érvényes XIII. Leó pápa Rerum Novarum enciklikája, ami 128 éve keletkezett a munkások védelmének érdekében. Ezért érdemes minden évben újra és újra visszatekinteni rá, hogy ennek jegyében, a pápai intelmeket megfogadva végezzük mindennapi munkánkat.

A Mecseki Munkástanácsok Szövetségének tagjai minden évben május 15-én megemlékeznek XIII. Leó pápa „Rerum novarum” kezdetű enciklikájáról, a munkások problémáit taglaló első pápai körlevélről. Idén sem volt ez másképp, immár a negyedik alkalommal gyűltek össze, hogy egy kis előadás keretében tárgyalják meg a dokumentum máig érvényes aktualitásait.

Őri László, Pécs alpolgármestere az esemény megnyitóján elmondta, 128 évvel ezelőtt egy olyan dokumentum született, ami jóval több egy egyszerű katolikus kiadványnál. Egy olyan enciklika, ami a társadalmi jólét megteremtését, a munkásság problémájának megoldását tűzte ki célul.

– Az elmúlt évszázad sok változást indított el a világban, minden korábbinál gyorsabban zajlanak a dolgok körülöttünk – gondoljunk az ipari-technológiai fejlődésre, a digitalizációra. Ezek azt eredményezik, hogy nekünk is képezni kell magunkat az átalakulásokra.

– 2010 óta a polgári kormány országépítő tevékenysége is tulajdonképpen a Rerum Novarum szellemiségét követi – amikor foglalkozásösztönző, gazdaságfejlesztő intézkedéseket hozott, és a munkanélküliség visszaszorult. Ha XIII. Leó pápa intelmeit szemünk előtt tartva tudjuk végezni a mindennapos munkánkat, akár egy igazságosabb társadalomban is élhetünk.

A Mecseki Munkástanácsok Szövetségének elnöke, Perényi József tartott ezt követően előadást az enciklika keletkezésének előzményeiről, lényegéről és utóéletéről.

A Rerum Novarum (Új dolgok) kezdetű enciklika 1821. május 15-én keletkezett Rómában, ez az első szociális témájú pápai körlevél. XIII. Leó pápa ír ebben a magántulajdonról, a szocialista-marxista felfogásról, az osztályharcról, az egyház szerepéről ebben a témakörben, a munkásszervezetekről.

A megemlékezésen jelen volt Vejkey Imre KDNP-s országgyűlési képviselő is.

hirdetés