Egyenjogot a bankszámláknak is!

Törvénymódosítást javasol az alapvető jogok biztosa annak érdekében, hogy mentesüljön a végrehajtás alól a létfenntartást szolgáló szociális juttatás akkor is, ha bankszámlára érkezik.

hirdetés

Szabó Máté hivatala az MTI-vel kedden közleményben közölte, az ombudsman szerint a hátrányos megkülönböztetés tilalmával ellentétes, ha az adósok között annak alapján tesznek különbséget, hogy a pénzüket otthon, vagy a bankban tartják, ugyanis ha a szociális juttatás a bankszámlára érkezik, nem élvez mentességet. Az adós pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt pénze végrehajtás alá vonható – írták.

Szabó Máté ezért a hatályos törvény módosítását kérte a közigazgatási és igazságügyi minisztertől.

Az alapjogi biztoshoz panaszok érkeztek azzal kapcsolatban, hogy bankszámláról hatósági átutalási megbízással (korábbi nevén: inkasszóval) emeltek le pénzeket, illetve végrehajtást rendeltek el az ez alól mentes pénzösszegekre is, például a családi pótlék, az anyasági támogatás, az ápolási díj és a nevelőszülő részére járó nevelési díj. Ezek mentessége azonban csak akkor áll fenn, ha nem a bankszámlára érkeznek – olvasható a közleményben.