“Egyenlő munkaterhet viseljenek a bírák”

Handó Tünde szerint az igazságszolgáltatás hatékonysága és minősége szempontjából egyaránt fontos, hogy a bírák egyenlő munkaterhet viseljenek.

hirdetés

“Jelentős különbségek vannak a bíróságokon az érkező és a folyamatban lévő ügyek tekintetében, és nem megengedhető, hogy egyes bírák többszörös munkateherrel küzdenek, mint más bíróságokon dolgozók” – hangsúlyozta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke pénteken a baranyai megyeszékhelyen, a Pécsi Törvényszék összbírói értekezlete előtt az MTI-nek.

Handó Tünde elmondta, hogy az ezzel kapcsolatos felmérések folyamatban vannak. Vizsgálják például, szükséges-e jogszabályt módosítani ahhoz, hogy a bírósági titkárok, ügyintézők jogkörének bővítésével kiválthassák a bírói munka egy részét. Hozzátette: célszerű áttekinteni azt is, milyen igazgatási eszközökkel élnek a vezetők, ezen a téren van-e még tennivaló.

Beszámolt arról, hogy a munkateher-arányosítást szolgáló vizsgálatok még az év első felében befejeződnek, így arról is döntés születik, hogy a felszabaduló bírói álláshelyeket miként osztják el a bíróságok között.

Handó Tünde szólt arról is, hogy az OBH fontos feladatának tekinti a bíróságok és a jogtudományi kart működtető felsőoktatási intézmények kapcsolatának erősítését. Úgy véli, az érintetteknek előnyös lenne a korábbinál szervezettebb formában együttműködniük a képzés, a joggyakorlat és a tudományos kutatások területén.

“Egyetlen joghallgató se kerüljön ki úgy az egyetemről, hogy tárgyaláson ne vett volna részt, és fontos az is, hogy a bíróságokra felkészült fogalmazók, bírósági titkárok vagy bírósági ügyintézők érkezzenek” – fogalmazott az OBH elnöke. Hozzáfűzte: a bíróságok számos jogkérdésben kaphatnak támogatást az egyetemektől, így egyes kérdéseket tudományos, elméleti oldalról is megvizsgálhatnak.

Handó Tünde reményét fejezte ki, hogy a bíróságok és a felsőoktatási intézmények együttműködésének már májusra látható jelei lesznek.

Az OBH elnöke végezetül elismerően szólt a Pécsi Törvényszék munkájáról, amelyet példaértékűnek nevezett. Rámutatott: a bíróságnak sem az ügyhátralékkal, sem a jogértelmezésekkel nincs problémája.