Egyesületben él tovább Pécs2010

A polgármester és a városháza támogatását is élvezi az a kezdeményezés, amely Szalay Tamás, a Pécs2010 program kulturális igazgatójának (képünkön) nevéhez fűződik. A szakember egyesületet hoz létre, amely a fővárosi cím hozadékainak további kiaknázását tekinti céljának.

hirdetés

A bejegyzés alatt álló Pécs 2010 Egyesület létrehozásának gondolata azért merült fel Szalay Tamás volt kulturális igazgatóban, hogy a fővárosi cím eredményeit még inkább kihasználják az előttünk álló időszakban. A város teljes mellszélességgel beállt a kezdeményezés mögé, amit az a tény is mutat, hogy a minap a névhasználathoz is hozzájárult a kulturális bizottság.

Szalay Tamás az egyesület céljaival kapcsolatban lapunknak elmondta: a városi intézményrendszer mellett, annak működését kiegészítve, további lehetőségeket szeretnének teremteni a város kulturális életének gazdagítására.

Az Európa Kulturális Fővárosa-program elsődleges célja volt, hogy hosszan tartó folyamatokat indítson el, új kapcsolatokat hozzon létre és elősegítse a kultúra működésének a hagyományostól eltérő formáit – így Szalay Tamás. Szerinte az EKF-program során kialakult kapcsolatok és tevékenységek egy része a város kulturális intézményeihez köthetőek, más részük azonban a civil és a professzionális szféra együttműködésében valósul meg.

Az egyesület éppen ezért fő tevékenységként azt vállalja, hogy a programban kialakult kapcsolatokra építkezve, annak szellemiségét folytatva újabb lehetőségeket teremtsen Pécs értékeinek megismertetésére itthon és nemzetközi szinten. A szervezet a remények szerint szorosan kapcsolódik majd a volt és a leendő kulturális fővárosokhoz, azokkal együttműködve szolgálná a város érdekeit.

Szalay Tamás, aki egyébként jelenleg a Zsolnay Örökség Kezelő Kft. nemzetközi igazgatójaként dolgozik, azt mondja: Pécs mintaszerűen oldotta meg a kulturális fővárosok célkitűzését, azaz, hogy a programévet követően se múljon el nyomtalanul minden. Többek között sem a kulturális, sem a fejlesztési menedzsment nem széledt szét, a Zsolnay Negyedben tovább él a kulturális főváros, a városban bizonyos szinten pedig megvalósult a remélt léptékváltás.

„Egyvalami nincs igazán reprezentálva, ez pedig a civil szegmens. Azt szeretnénk elérni, hogy az egyesület közvetítésével mind a hazai, mind a határon túli kulturális intézmények – a meglévő kapcsolati háló segítségével – könnyebben megtalálják egymással a hangot” – így Szalay Tamás. A szakember hozzátette: elsősorban pályázati forrásokból finanszíroznák a szervezetet.