Egyetemi vesztegetés: visszavonták a védői kizárásokat

A Győri Ítélőtábla a napokban megváltoztatta a Győri Törvényszék azon végzését, amellyel kizárta a pécsi egyetemi vesztegetési perből az első és a kilencedrendű vádlott védőit, akik így meghatalmazott védőként részt vehetnek az eljárásban.

Ferenczy Tamás bíró-szóvivő az MTI megkeresésére kifejtette: a döntés indokolásában az olvasható, hogy bár az említett vádlottak – a vádirat szerint – társtettesként követték el a csalás bűntettét, egymásra mindeddig terhelő vallomást nem tettek, így az eljárás jelenlegi szakaszában a védői kizárást indokoló konkrét érdekellentét nem tárható fel.

hirdetés

Az április elején benyújtott, több mint 16 ezer oldalnyi vádiratban az áll, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda által 2010 tavaszán indított nyomozás adatai szerint a vádlottak bűnszervezetet alkotva, csúszópénzek fejében kötöttek beszállítói és szolgáltatási szerződéseket, s ezzel több mint százmillió forint kárt okoztak.

A Pécsi Ítélőtábla büntetőkollégiumának vezetője május végén azt közölte az MTI-vel: a táblabíróság elfogultsága indokolja, hogy az ügyet illetékességi területükön kívül tárgyalják.

A Győri Törvényszék néhány nappal a per szeptember 18-i kezdete előtt hozta meg kizáró döntését, amely közvetve az eljárás érdemi részének tolódását is okozta: az első napon derült ki ugyanis, hogy az első rendű vádlott két másik védőjének egyike visszaadta megbízását, a másiknak pedig a vádlott mondott fel, így jogi képviselet híján közel két héttel később, október elsején indulhatott el az eljárás.

Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke a kizárás hírét kommentálva az MTI-nek úgy nyilatkozott: egyértelműen téves döntés született. Mint mondta, van két büntetőeljárási szabály, ezeket a jelek szerint a bíróság “összetévesztette”, és a tényállást is pontatlanul idézte. Ez a tévedés pedig “súlyosan érinti a vádlott védekezéshez való jogát” – jegyezte meg Bánáti János.