Egyre gazdagabbak a németek

Az első negyedévben szokatlanul nagy mértékben, 140 milliárd euróval, 2,8 százalékkal 5212 milliárd euróra emelkedett a német háztartások pénzvagyona – állapítja meg a Bundesbank negyedéves jelentése.

A növekedéshez 53 milliárd euróval járultak hozzá a tranzakciós nyereségek, 87 milliárd euróval pedig az értéknövekedés.
A háztartások adóssága az előző negyedévhez hasonló mértékben növekedett, a nettó pénzvagyon 137 milliárd euróval, 3,9 százalékkal, 3624 milliárd euróra emelkedett.

hirdetés

Az első negyedévben tovább nőtt a kevésbé kockázatos befektetési eszközök részaránya a lakossági befektetésekben. Az 53 milliárd eurós növekedésnek mintegy harmadát, 17 milliárd eurót a lehető leglikvidebb módon, látra szóló betétekben helyezték el, vagy készpénzben tartották.

Donald-Duck-Dives-Into-His-Money-Gold

A lakosság továbbra is tartózkodik a tőkepiaci befektetésektől – állapítja meg a Bundesbank negyedéves kimutatása. Befektetési alapokba és nyugdíjalapokba fektettek ugyan nagyobb összegeket a negyedév folyamán, a részvénybefektetések azonban a kedvező tőzsdei környezet ellenére is csökkentek, összességében 6,5 milliárd euróval, ami a gazdasági és pénzügyi válság 2008 végi kirobbanása óta a legnagyobb mértékű csökkenés.

Az elemzés meglepőnek találja, hogy a lakosság az alacsony kamat mellett sem vett fel több hitelt. A negyedévben nettó négymilliárd euró hitelt vettek fel, elsősorban lakásépítési céllal, a lakosság nettó adóssága azonban mindössze 0,2 százalékkal emelkedett 1588 milliárd euróra.