Egyszámjegyű SZJA?

A miniszterelnök szerint kormánya az elmúlt három évben kihúzta az országot abból a gödörből, amelybe a szocialisták lökték. Orbán Viktor a kabinet elmúlt három évét értékelve Európa egyik legígéretesebb gazdaságának nevezte a magyart, és azt mondta, nem lehetetlen az egy számjegyű személyi jövedelemadó (szja) bevezetése sem Magyarországon. A kormányfő a Fókuszban a nemzeti érdek – A magyar modell az átalakuló Európában című csütörtöki budapesti konferencián összegezte a kabinet teljesítményét.

hirdetés

A kormányprogramban megjelölt öt nemzeti ügy közül az elsőről, a gazdaság talpra állításáról azt mondta: kormánya mindent megtett azért, hogy Magyarország ne más pénzén éljen, hanem a sajátján, ha ugyanis más pénzén él, az szégyen. Ezért az első teendők között “rendben lezártuk” az együttműködést a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), “ők hazamentek, mi pedig maradtunk” – fogalmazott. Úgy összegzett: “gatyába ráztuk” a költségvetést, rekord mélységbe szorították a hiányt, az ország pedig ma már a piacról finanszírozza magát. Ennek alapján Európa egyik legígéretesebb gazdaságának nevezte a talpra állított magyar gazdaságot.

A program második vállalásával, a szociális biztonság megteremtésével kapcsolatban a kormányfő kijelentette: nem lehetetlen az egy számjegyű szja bevezetése Magyarországon. “Ha esélyt kapunk rá, szeretném még azt megélni, hogy egy számjegyű legyen a jövedelemadó” – mondta, megjegyezve egyébként, gazdaságfilozófiailag azzal ért egyet, hogy nem is kellene jövedelemadót fizetni. Megismételte, hogy a jövedelemadót alacsonyan, a forgalmi, fogyasztási adókat pedig relatíve magas szinten kell tartani. A szociális intézkedéseket sorolva közölte azt is: mivel “a bicepszünk tovább nő”, a kormányoldal bátran vállalkozhat a rezsicsökkentés folytatására.

A további pontok közül az egészségügy rendbetétele – bár még nem tökéletes a rendszer, de – szintén sikerült – mondta, a hátralévő feladatok között említve a háziorvosok helyzetének javítását.

Ma már senki sem állhat a törvények felett sem – jelentette ki a miniszterelnök a közrend helyreállításának eredményeit részletezve, hozzátéve, hogy következetesen érvényesítik a zéró toleranciát.

Végül az ötödik vállalás, a demokratikus normák helyreállítása ügyében egyértelművé tette: ahhoz képest, amilyen állapotok voltak 2010 előtt – utalt például az őszödi beszédre -, ma egy világos, ugyan vitatott, de átlátható alkotmányos rend működik az országban.

  • Vállalkozó

    Azzal én is egyetértenék!