Együttműködés a droghasználó anyákért

Együttműködési megállapodást kötött a droghasználó várandós nők ellátását célzó krízisdiszpécser-szolgáltatás szakmai fejlesztése és népszerűsítése érdekében a Magyar Védőnők Egyesülete és a szerhasználó anyákat segítő Józan Babák Klub.

hirdetés

A megállapodás célja, hogy minden magyarországi régióban legyen droghasználó várandós nőket fogadó, kezelésükben kompetens ellátó szolgáltatás.

Az együttműködési megállapodást Oberth József, a Józan Babák Klub vezetője jelentette be a szervezet gyermekvállalás és droghasználat témában tartott budapesti szakmai fórumán.

A vezető felhívta a figyelmet, hogy a szolgáltatáshoz 2014-ben addiktológiai intézmények, drogambulanciák, alacsonyküszöbű szolgáltatások csatlakozását is várják.

Oberth József az MTI-nek elmondta, hogy a Józan Babák Klub szeptember óta működteti országos, elektronikusan elérhető krízisdiszpécser-szolgálát, amelynek részeként a szervezet e-mail címén válsághelyzetbe került droghasználó várandós vagy gyermeket nevelő nők, hozzátartozóik vagy a velük foglalkozó védőnők, esetleg más egészségügyi és szociális szakemberek jelentkezhetnek.

Asbóth Katalin mentálhigiénikus-védőnő szerint az országban dolgozó védőnők körében a droghasználó várandós nők ellátásakor igény lenne a mostaninál több szakmai konzultációra, amelyre a krízisdiszpécser-szolgáltatáson keresztül is próbálnak lehetőséget teremteni.

Erdős Csilla segítő és Olawuyi Sámuel nőgyógyász, a Józan Babák Klub anonim tanácsadásának munkatársai hangsúlyozták, hogy a hozzájuk forduló, súlyos kábítószer-problémával élő várandósok évente 96-98 százalék közötti arányban kerülnek a hivatalos terhesgondozás rendszerébe, bár előtte kétharmad részük gondozatlan terhes volt. A sikert azzal magyarázzák, hogy a jelentkezőt nem csupán a szülésig támogatják, hanem azt követően a gyermek felnevelésében is – egészségügyi, szociális és jogi tanácsokkal, valamint sorstárscsoportokba való bevonással segítik.

Tóthné Vladár Ildikó szociális munkás, a Baptista Szeretetszolgálat miskolci női lakóotthonának intézményvezetője arról számolt be, hogy tapasztalatuk szerint az édesanyák számára a gyermekről való gondoskodás erős motiváció a szenvedélybetegség kezelésében és a társadalmi beilleszkedésben egyaránt. Elmondta, intézményükben több problémás kábítószer-használó nő és gyermeke él együtt.