Éjszakai kutatás

A tökéletes kézmosás, a középkori oklevélhamisítások és a kétdimenziós képek zenévé alakítása is téma a Kutatók éjszakájának pénteki pécsi rendezvényein, amelyeknek a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) és a Zsolnay Kulturális Negyed ad otthont.

hirdetés

A már délután két órakor elkezdődő, több mint száz eseményt kínáló rendezvénysorozaton A jövő kutatói köztünk élnek mottó jegyében nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy felkeltsék a gyerekek és a fiatalok érdeklődését a tudomány és a kutatói munka iránt – írta a minden év szeptemberének negyedik hétvégéjén sorra kerülő tudományos-szórakoztató eseményeket koordináló Tempus Közalapítvány az MTI-hez eljuttatott tájékoztatójában.

Kiemelték, hogy az érdeklődők számára az előadásoknak, gyakorlati foglalkozásoknak köszönhetően érthetővé és láthatóvá válik a matematika, lesz óriási DNS-építés és lehetőség kínálkozik háromdimenziós nyomtatásra. A kísérletező kedvű résztvevők rajzokat alakíthatnak hanggá, képeket zenévé és megtudhatják azt is, hogy a kézfejük melyik részét hagyják ki kézmosáskor.

A Kutatók éjszakája olyan különlegességeket is tartogat a látogatóknak, mint az ordítóverseny zajszintméréssel, a túravezetés az emberi test belsejében, a szimulált büntetőtárgyalás vagy a csillagvizsgálat, de a kínálatból idén sem hiányozhatnak a labor- és szertárlátogatások vagy az érdekes kémiai, fizikai kísérletek.

Sötétedés után gyertyafényes séta, tárlatvezetés és látványos fényfestés is lesz, az éjjel kettőig tartó rendezvény a Bin-Jip koncertjével zárul – tették hozzá.

A Tempus Közalapítvány kitért arra, hogy pénteken a Campus Hungary Program keretében az Ösztöndíjas börzére és hallgatói tréningekre is várják a felsőoktatásban tanulókat.

A Kutatók éjszakájáról bővebb információk a www.kutatokejszakaja.hu oldalon olvashatók.