Elcoteq: “Nincs csőd, fenntartjuk a működést”

Az elmúlt napok híreivel kapcsolatosan az Elcoteq hivatalos közleményben reagált. Mint írják, “nem ment csődbe sem az Elcoteq SE, sem bármelyik leányvállalata. Az Elcoteq kontrollált vezetést kér a luxemburgi jog alapján, hogy működését továbbra is fenntartsa”.

hirdetés

Közlemény

Az Elcoteq kontrollált vezetést kér – nincs csőd

Nem ment csődbe sem az Elcoteq SE, sem bármelyik leányvállalata. Az Elcoteq kontrollált vezetést kér a luxemburgi jog alapján, hogy működését továbbra is fenntartsa. Ez a státusz biztosítja az Elcoteq számára a folyamatos működést, és hogy befejezze a cég átvilágítását akár a korábban bejelentett befektetővel, akár egy potenciális új partnerrel.

2009 novembere óta az Elcoteq képes volt a hitelállományát 230 millió euróról 48,5 millió euróra csökkenteni, leginkább a működés fokozatos csökkentésével. Azonban 2011 június végén be kellett jelentenie, hogy a fennmaradt hitelmennyiség visszafizetési határideje túl közeli, így az Elcoteq nem tudja visszafizetni a kintlevőségét a lejárat napjáig. Az Elcoteq arra kérte a hitelező bankokat, hogy biztosítsanak több időt a visszafizetésre, és meghosszabbított fizetési határidő mellett rendezhesse tartozását.

Ezzel egyidőben az Elcoteq azt is bejelentette, hogy tárgyalásokat kezdett a Platinum Equity magánbefektető céggel, jelentős részvénycsomag tulajdonlásról és a cég adósságkezeléséről. Amennyiben a tervezett tranzakció létrejön, lényegesen megerősödik az Elcoteq pénzügyi pozíciója.

A luxemburgi törvények alapján a kontrollált vezetés biztosítja az Elcoteq számára, hogy lehetőség szerint fenntartsa a folyamatos és normális üzletmenetet, egészen addig, amíg hosszútávú pénzügyi megoldás nem születik.

A potenciális befektető számos alkalommal megerősítette, hogy változatlanul érdekli az Elcoteq, az átvilágítás folyamatosan zajlik, az eredeti terveknek megfelelően.

ELCOTEQ SE
Központi Kommunikáció”

Korábban írtuk:

Két héten belül eldőlhet az Elcoteq sorsa

Hitelezői zároltatták bankszámláit, ezért a hatóságoktól kért védelmet a finn Elcoteq. Az Elcoteq pécsi vezetése szerint két héten belül már többet tudnak majd a vállalat sorsát illetően. Kétezer munkahely függhet egy kaliforniai befektetőn.

Lapunk munkatársának sikerült elérnie Krippl Zoltánt, az Elcoteq Magyarország Kft. jogi és kommunikációs igazgatóját az Elcoteq-nél kialakult helyzettel kapcsolatban (lásd alul – a szerk).

Mint mondta, egyelőre nem tudják, hogy miképpen érintik a pécsi egységet az anyavállalat körüli történések . Tény azonban: zárolták a számláikat, és hiába van elegendő pénz a kifizetésekre, nem tudnak fizetni a beszállítóiknak.

Kiemelte: két évvel ezelőtt 230 millió eurós hitelkerete volt a cégnek, amelyet azóta visszafizetett, jelenleg 48,5 millió eurós keretről van szó.

Ezt kívánja a Danske Bank behajtani, s ezért kért hatósági segítséget a vállalat, úgynevezett kontroll menedzsmentet.

Hozzátette azonban, hogy a luxemburgi jog szerinti kifejezés a magyar jogrendszerben nem szerepel, így pontosan ő sem tudja megmondani, hogy ez mit is jelent. A történtek járhatnak negatív következménnyel is, ám hogy milyenekkel, azt egyelőre nem tudta megmondani. Véleménye szerint két hét múlva már többet tudnak majd a cég sorsát illetően.

Az Elcoteq jövőjét nagyban befolyásolhatja ugyanis a kaliforniai Platinum Equity vállalat által kilátásba helyezett 80 millió eurós tőkeberuházás. Az igazgató ezzel kapcsolatban elmondta, az amerikai cég most egyfajta gazdasági átvilágítást végez az Elcoteqnél, ez a hónap végére fejeződhet be, ami alapján eldőlhet el: beruháznak-e a finn vállalatba, vagy sem.

Az Elcoteq Vasas Szakszervezet titkára, Novodarszky Béla lapunknak azt mondta, a bankok minden előzetes figyelmeztetés nélkül zároltatták a cég bankszámláit, ezért kért hatósági segítséget a társaság Luxemburgban, a bejegyzés helyén. Elmondta: a cég igazgatótanácsa arra kérte a miniállam hatóságát, hogy „egyfajta menedzselést hajtson végre; ez az angol fordításban olyasmi lehet, mint nálunk a csődvédelem”. Ez azt jelentheti a titkár szerint, hogy az Elcoteq valamennyi haladékot kapni fog, s fenn tudja tartani működését.

A Napi Gazdaság beszámolója szerint a vállalat hitelezői megtagadták az adósságok elhatárolását, és zároltatták az Elcoteq számláit, így a vezetőségnek nem maradt más választása, mint hogy a csődeljárás elindítását kérve a finn hatóságokhoz forduljon. A bejelentés nyomán 55 százalékkal, 0,33 eurócentre zuhant a vállalat részvényeinek ára úgy, hogy előzőleg megkóstolta a 0,21 centes mélységet is.

A gazdasági napilap online kiadása megjegyzi: minderre azt követően került sor, hogy pécsi üzemében a cég 680 fős létszámleépítést jelentett be múlt hétfőn.

Az Elcoteq európai – főleg balti és oroszországi gyártóhelyei – eladásával karcsúsodott az utóbbi pár évben. Ennek nyomán 2009. júniusban közölték, hogy a nagy volumenű európai gyártást Magyarországon, Pécsett összpontosítja a cég.

Mindazonáltal kevesebb, mint a felére csökkent az Elcoteq Magyarország Kft. dolgozóinak létszáma is a gazdasági válság kirobbanása után. A korábbi 7 ezer helyett jelenleg mintegy 2800 főt foglalkoztat a vállalat.
Fejlődési lehetőséget kínált viszont a magyarországi tevékenységnek az Elcoteq és a Philips tavaly év elején kötött globális megállapodása energiahatékony fényforrások gyártására, az Elcoteq szerződése a Nokiával a Nokia eladott távközlési eszközeinek utólagos javítására, szervizelésére, továbbá az Elcoteq és a kínai Huawei együttműködése, amelynek révén nagyobb mennyiségben készülhetnek távközlési hálózati rendszerekhez szükséges berendezések Pécsett.

A lap a cég történetével kapcsolatban említést tesz róla: az Elcoteq 1998-ban jelent meg Magyarországon, korábban három, ma egy pécsi gyárában termel. A társaság 13,5 milliárd forint beruházást valósított meg 2003 és 2008 között Magyarországon.

A vállalat a 2000-es években a világ egyik legnagyobb bérgyártója volt, ám súlyos csapásként érte, hogy a Nokia néhány évvel ezelőtt kiadásai csökkentése érdekében ázsiai beszállítókra cserélte le finn partnerét. A cég erre válaszul a BlackBerry okos telefonok gyártójával, a RIM-mel, a koreai LG Electronicsszal és más vállalatokkal kezdett együttműködést, ám a nem tudta pótolni azt a bevételkiesést, amit a Nokia hűtlensége miatt elszenvedett.

A bajokat tetézte a gazdasági válság is: a vállalat értékesítése 2009-ben 56 százalékkal zuhant a 2008-ban elért 3,44 milliárd euróhoz képest, amit 2010-ben újabb 29 százalékos mélyrepülés követett – idézi a Reuters a cég weboldalán olvasható adatokat. Tegnap a vállalat bejelentette, hogy a hitelező bankok egy csoportjának nevében a Danske Bank felgyorsította a lejárt forgóeszköz-hitelének behajtási procedúráját, ami arra kényszerítette az Elcoteqet, hogy a cég irányítását külső ellenőrzés alá helyeztesse.

A finn cég, amely különböző üzemeiben immáron összesen mindössze 7000 embernek ad munkát, már júniusban jelezte, hogy nem lesz képes visszafizetni a könyveiben felhalmozódott forgóeszközhiteleket. Ugyanakkor azt állította, hogy tárgyalásokat folytat egy befektetővel, amely jelentős tőkeinjekcióra készül. Ez helyre billentette volna az Elcoteq pénzügyi egyensúlyát.