Elhunyt Kocsis Zoltán

Állandó vendégkarmesterét és Pécs Kulturális Nagydíjasát gyászolja a Pannon Filharmonikusok és a város Kocsis Zoltán személyében a sokrétű zeneművészt és polihisztor gondolkodót veszítette el az ország.

A zongoraművész-karmester a fővárosban betöltött pozícióján túl jelentős szerepet vállalt a vidéki zenei közösségek szakmai munkájának segítésében. A Pannon Filharmonikusok, és ezzel együtt Pécs város zenei élete Kocsis Zoltán karmesteri és emberi támogatása nélkül ma nem lehetne az, amivé vált.

„A zene mindenkié” – mondta Kodály Zoltán egykor. Kocsis Zoltán maga volt a zene, halálával mindenkit veszteség ért.

2016. november 6-án elhunyt Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester, a Nemzeti Filharmonikusok Zenekar főzeneigazgatója, a Pannon Filharmonikusok állandó vendégkarmestere, Pécs város Kulturális Nagydíjjal kitüntetett művésze.

A kisgyermekkorban felfedezett tehetség igen fiatalon, 18 évesen nemzetközi ismertséget szerzett, 21 évesen Liszt-díjjal, 25 évesen Kossuth-díjjal ismerték el zongoraművészi munkáját. 1970-ben egyik alapítója volt egy kortárs zenei csoportnak, az Új Zenei Stúdiónak. 1983-ban Fischer Ivánnal megalapította a Budapesti Fesztiválzenekart, mellyel kezdetét vette a magyar szimfonikus zenekari kultúra megújításáért végzett több évtizedes zenekarépítő tevékenysége.

A zene iránti elkötelezettsége a magyar zenekarok és muzsikusok művészeti mentorává tette, odaadó munkájának köszönhető többek között a Pannon Filharmonikusok sikere is. Több mint egy évtizede, a társulat megújulásának első napjától halála napjáig az együttes mellett álló dirigensként, és művészeti tanácsadóként szakmai origót jelentett az együttes számára. Elkötelezett támogatója volt az európai mintájú kulturális decentralizációnak, fáradhatatlan szakmai munkát folytatott az ország vidéki városainak szimfonikus zenekaraival. Meggyőződéssel vállalt tevékeny szerepet az EKF Pécs2010 projekt megvalósulásában, amikor kiállt a pályázó városok között Pécs város művészeti és kulturális értékei, valamint városfejlesztési tervei mellett.

Mindezen érdemeinek elismeréseként 2016 márciusában vehette át Pécs város Kulturális Nagydíját.

A pécsi közönség több mint egy évtizede rendszeresen láthatta, hallhatta karmesteri, zeneszerzői, zongoraművészi előadásait. Kocsis Zoltán 2003 óta minden évadban dirigálta a Pannon Filharmonikusokat, többek között a Kodály Központ 2010. december 16-ai ünnepi nyitóhangversenyén. A Nemzeti Filharmonikusok élén állva missziót folytatott a vidéki városok zenei életének kiteljesítéséért, melynek keretében a Filharmónia Magyarország szervezésében többször vezényelte Pécsett az együttest. 2014-ben a Kiskarácsony, nagykarácsony című saját alkotásával örvendeztette meg a pécsi családokat, 2015-ben a Kodály Központban 18 éves fiával, Kocsis Krisztiánnal közösen lépett fel a Kodály Központ rezidens zenekarával.

Munkásságát számos díjjal ismerte el mind a közönség, mind a szakmai szcéna. 1984-ben Bartók Béla zongorára és zenekarra írt műveinek Fischer Ivánnal és a Budapesti Fesztivál Zenekarral készült felvételeiért Gramophon-díjat és Edison-díjat kapott.

1984-ben Érdemes művész címmel, 1990-ben Kiváló művész címmel tüntették ki. 1987 óta karmesteri pályája mellett komponált is. 1997-ben megválasztották a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatójának. 2004-ben a franciaországi Cannes-ban életműdíjat kapott. Ugyanekkor vette át a francia kulturális minisztertől a művészeti érdemrend lovagi fokozatát a francia zene népszerűsítése érdekében végzett munkájáért. 2005-ben második alkalommal vette át a Kossuth-díjat. 2006. március 25-én, Bartók Béla születésének 125. évfordulóján a szakma jeles képviselőinek javaslatára Bartók-Pásztory- díjat kapott. 2007-ben az oktatási és kulturális miniszter “A magyar kultúra követe” címmel tüntette ki. 2012-ben Debussy lemezéért az Év Hangszeres Felvétele-díját vehette át. Életművét a magyar állam 2012-ben a legmagasabb állami kitüntetéssel, a Corvin-lánccal ismerte
el.

Korábban írtuk:

Hosszú betegség után, hatvanöt évesen meghalt Kocsis Zoltán, világhírű karmester és zongoraművész, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója – áll a Nemzeti Filharmonikusok közleményében. Bővebben az Origo ír róla. Kocsis Zoltán a Pannon Filharmonikusok első állandó karmestere volt, idén márciusban Pécs Város Kulturális Nagydíját vehette át, magas szintű zenei kultúra, a klasszikus hangverseny-és komolyzene pécsi reprezentálása és népszerűsítése terén végzett kimagasló művészeti munkája elismeréseként.

Életének hatvanötödik évében vasárnap délután megalt Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester, zeneszerző – közölte a Nemzeti Filharmonikusok.

A Nemzeti Filharmonikusok mély gyásszal tudatják, hogy Kocsis Zoltán hosszú, méltósággal viselt betegsége után ma délután meghalt. A halála utáni űr felmérhetetlen.”Temetéséről később intézkednek – olvasható közleményükben.

2012. szeptember 21-én életmentő szívműtéten esett át, de utána visszatért, és továbbra is rengeteget dolgozott. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar 2016. október közepén jelentette be, hogy Kocsis Zoltán lemondta külföldi hangversenykörútjait és hazai fellépéseinek nagy részét egészségi problémák miatt, mert orvosai néhány hónapos pihenést írtak elő számára.

Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth-díjas karmester, zongoraművész és zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója, érdemes és kiváló művész volt. 1952. május 30-án született Budapesten.

kocsis zoltán02
Kocsis Zoltán átveszi Páva Zsolt polgármestertől Pécs Város Kulturális Nagydíját

Nagyon fiatalon, a Liszt Ferenc-díjat már 21 évesen megkapta. 25 évesen pedig megkapta a Kossuth-díjat. 1984-ben az Érdemes művész címet, hat évvel később a Kiváló művész címet is megkapta.

Ő alapította a Budapesti Fesztiválzenekart 1983-ban Fischer Ivánnal közösen. Kocsis Zoltán 1997 őszétől a Nemzeti Filharmonikus Zenekart vezette.

Rendszeres sztárvendége volt több fontos fesztiválnak, többek között Edinburgh, Párizs, Tours, Luzern, Salzburg, Prága, Menton és olyan ismert karmesterekkel dolgozott, mint Claudio Abbado, Christoph von Dohnányi, Edo de Waart, Charles Mackerras, Ferencsik János, Lovro von Matacic, Charles Dutoit, Herbert Blomstedt és Michael Tilson Thomas.

Később újabb Kossuth-díjat kapott, majd Corvin-lánccal is kitüntették.

Kocsis Zoltán 2003 óta figyelemmel követte és segítte a pécsi Pannon Filharmonikusok munkáját. Odaadó munkájának köszönhető többek között a zenekar megújulásának sikere is. A pécsiek évek óta rendszeresen láthatták őt karmesterként, zongoristaként, illetve hallhatták műveit.

A karmester meggyőződéssel vállalt tevékeny szerepet az 2010-es pécsi kulturális főváros projekt megvalósulásában, amikor kiállt a pályázó városok között Pécs város művészeti és kulturális értékei, valamint városfejlesztési tervei mellett.

– Nem túlzok, amikor azt állítom, hogy Kocsis Zoltán egyike a világ legnagyobb zenei tehetségeinek, s bárhol bukkan fel a neve, a zeneértőknek legendásan híres tiszta, precíz zongorajátéka jut eszükbe. Kocsis Zoltán sajátja, hogy mély nyomokat hagy közönségében, üljön akár a zongora billentyűinél vagy álljon a karmesteri emelvényen – méltatta a művészt Páva Zsolt polgármester idén március 15-én, mikor a művész átvehette Pécs Város Kulturális Nagydíját.

 

Hirdetés