Elindult az Élet menete

Elindult az Élet menete a sófár hangjára az Erzsébet híd pesti hídfőjétől a Keleti pályaudvarhoz vasárnap délután. A tömeg az Astoriától egészen a hídfőig ért. Az indulás előtt tartott beszédében Székhelyi József színművész, az Élet Menete Alapítvány egyik alapítója azt mondta: “mi, most élők, mindannyian karöltve, kéz a kézben, szív a szívben, lélektől lélekig együtt és mindig együtt menetelünk az életért”.

hirdetés

Arról is beszélt, hogy “szíve szerint” megalapítaná a pártonkívüliek pártját, a Szenvedélyes Élet Pártját, amelynek “akarata, szorgalma, tehetsége, teremtő ereje, tudása, munkabírása türelme és innovatív leleményessége alkalmi zsenialitással párosulna, (…) gyógyítaná a gyengélkedőt (…) és soha-soha nem ölne”.

A hídfőnél Kelemen Zénó szobrászművész Élet menete című szobrát avatta fel Ilan Mor, Izrael Állam budapesti nagykövete, Forgács János holokauszt-túlélő, volt auschwitzi fogoly, az Élet Menete Alapítvány önkéntese és Kolos Sára, a Scheiber Sándor Zsidó Gimnázium és Általános Iskola tanulója.

Hegedűs D. Géza színművész, az alapítvány felügyelőbizottsági tagja ehhez kapcsolódóan kiemelte: a gemoterikus alakzat a holokauszt súlyát, a továbbvezető ív pedig az Élet menete hitvallását jelképezi. A két formát egy örökös körforgásban csavarodó ív köti össze, ahogy az utókor, az Élet menete immáron örök feladatává vált az emlékezés és az emlékeztetés – tette hozzá.

A “vékonynak látszó, ám kitartó és szívós civil pillér nélkül a nagy tömeg, néha a többség közömbösségével, intoleranciájával agyonnyomja ezeket a fontos, megoldatlan társadalmi és történelmi kérdéseket” – fogalmazott.

Elmondta, hogy az emlékművön a nulla és kilenc között folyamatosan, véletlenszerűen keveredő számok a koncentrációs táborok áldozatainak tetoválásait idézik fel: tőlük azonnal elvették az identitásukat, és már csak számokként jelenítették meg őket.

Soha többé nem engedjük, hogy a nemzetünket megfosszák értékes, fontos, szerethető, hasznos tagjaitól – hangsúlyozta Hegedűs D. Géza.

Az eseményen elismerést adtak át Zoltai Gusztávnak, az Élet Menete Alapítvány egyik fővédnökének, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége volt ügyvezető igazgatójának.

A felvonuláson – ahol izraeli zászlókat és Soha többé! feliratú táblákat is visznek – részt vesz mások mellett Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció alelnöke, Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke, illetve Mécs Imre volt liberális és szocialista képviselő és Szanyi Tibor MSZP-s politikus.

Az Élet menete a Keleti pályaudvar parkolójába érkezik, ahol Simon Peresz, Izrael elnöke és Konrád György Kossuth-díjas író videóüzenetben mondja el gondolatait, továbbá beszédet tart Gordon Gábor, az Élet Menete Magyarország Alapítvány elnöke, Éli Rubinstein, a kanadai Élet menete szervezet nemzetközi igazgatója, Douglas Davidson, az Egyesült Államok külügyminisztériumának antiszemitizmus és holokauszt ügyekkel foglalkozó különmegbízott nagykövete, Jobst Bittner evangélikus lelkész, a háborús bűnösök leszármazottainak civil csoportja nevében, illetve Kardos Péter főrabbi. A gyászimát Simon Farkas magyar származású ausztrál főkántor mondja el.

A 600 tagú magyar delegáció ezután vonattal indul Auschwitzba.

Az Élet menete felvonulását tizenkettedszer tartják meg Budapesten.

  • Józsi Bácsi te barom

    Egy lóf@t.. először menj oda, nézd meg saját szemeddel, utána beszélj baromságokat, te ökör.

  • Józsi bácsi

    A palesztinokért mikor vonulgattok fel ? Ott a mai napig folyik a holokauszt !

  • Kritikus

    Ha az Erzsébet hídtól indult az Élet menete a Keleti pályaudvarhoz akkor a tömeg nem az Astóriától ért a hídfőig hanem a hídfőtől az Astóriáig.