Eljött a pályaválasztás ideje

A munkakeresésben segítenek a munkaügyi tájékoztatók

Megtartotta éves pályaválasztási programsorozatának beharangozóját a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja. Az októbr 9-től 11-ig tartó „Mi a pálya?” névre hallgató rendezvény keretén belül az általános iskola 8. osztályát elvégzett diákok és szüleik megismerhetik a város szinte összes középiskolájának programját, az ott tanulható szakmákat, és az azokban rejlő lehetőségeket.

hirdetés

A nagyszabású kiállítás és szakmabemutató célja, hogy a középiskolába készülő diákok egy helyen gyűjthessék be a továbbtanulásukhoz szükséges információkat, megismerhessék a pécsi és baranyai iskolák által kínált szakmai képzéseket.

A háromnapos programsorozaton az iskolák és egyéb szakképzőhelyek mellett jelen lesznek a Munkaügyi Központ pályaválasztási szakértői is, akik önismereti tesztekkel mutatják majd be a rendkívül fontos döntés előtt álló bizonytalan diákoknak, hogy milyen szakma vagy képzés illik leginkább karakterükhöz és a jövőt illető elképzeléseikhez.

Janovics: "Egy jó szakma többet ér, mint egy gyenge diploma"
Janovics: “Egy jó szakma többet ér, mint egy gyenge diploma”

Janovics László, a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a pályaválasztás a fiatalok életének legfontosabb döntése, mivel egy félresikerült választás akár a munkanélküliséghez is vezethet.

(x)

A sikerhez olyan munkák vezetnek, amelyek keresettek és fontosak, amelyeket a leendő munkavállaló szeret, és még jól is fizetnek. Az ilyen szakmákra pedig nehéz manapság rátalálni, épp ezért lesz hiánypótló az idei pályaválasztási rendezvény is. A Munkaügyi Központ igazgatója végezetül elmondta, hogy a megfelelő pálya kiválasztása mellett ma már elengedhetetlen 1-2 nyelv ismerete, valamint fontos, hogy ha valaki szakmatanulás helyett egyetemi képzésre megy, az ne „semmit érő” diplomát adjon.

A rendezvény célja a kilátások szélesítése
A rendezvény célja a pályaválasztási kilátások szélesítése

Ezután Cséfalvay Ágnes, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara osztályvezetője elmondta, hogy a kamara a Munkaügyi Központtal szorosan együttműködve statisztikák alapján határozza meg a piacképes szakmákat és hiányszakmákat is, amelyekről az érdeklődő diákok és a pályaváltók is mindent megtudhatnak a kamara által működtetett palyavalasztasbaranya.hu oldalon. Cséfalvay végezetül hozzátette, hogy a rendezvényen jelentkezni lehet a „Nyitott kapuk” nevezetű programra, amelynek keretén belül a pályaválasztás előtt álló fiatalok ellátogathatnak egyes cégekhez és gyárakhoz, ahol betekintést nyerhetnek az adott szakma rejtelmeibe.

A "Mi a pálya?" szakképzési tájékoztatója
A “Mi a pálya?” szakképzési tájékoztatója

A sajtótájékoztatót Czanik Gábor, a Munkaügyi Központ szakügyintézője és a pécsi „Mi a pálya?” rendezvény főszervezője zárta, aki röviden bemutatta a Munkaügyi Központ legfrissebb szakképzési tájékoztatóját, amelyben szisztematikusan összegyűjtötték, és egy-egy bővebb ismertetővel is ellátták a keresett és a hiányszakmákat is.