Ellenőrzik a tűzveszélyes területeket

Nyolc megyében 24 eljárást indított a szabadtéri tüzek okozása miatt az elmúlt napokban a katasztrófavédelem egy ellenőrzési akció keretében – tájékoztatta szerdán az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-t.

hirdetés

Az ellenőrzéssorozatot azt követően indították el, hogy az elmúlt időszakban elszaporodtak az avar, tarló és erdőtüzek országszerte – közölte Hajdú Márton.

Az ellenőrök az eddig megvizsgált helyszínek 85 százalékánál találtak szabálytalanságokat, ezért szerdától újabb ellenőrzéssorozat indít a katasztrófavédelem – fűzte hozzá.

A tájékoztatás szerint: március eleje óta több mint kétezer szabadtéri tűz keletkezett országszerte, kétszer annyi, mint az elmúlt év hasonló időszakában. Mindennek nyomán az idén már eddig csaknem hatezer hektáron pusztítottak a lángok. A tűz, illetve a füst nem egyszer veszélyeztette a közúti és a vasúti közlekedést. Továbbá a szabadtéri tüzek kockázatot jelentenek az áramellátásra és a távközlési hálózatokra, valamint a veszélyes üzemekre nézve is.

A március 12-én indított akciósorozat keretében a  katasztrófavédelem több mint 800 vizsgálatot folytatott le, amelyek során, mintegy 700 szabálytalanságot tártak fel az ellenőrök.

Jellemző probléma a területek elhanyagolása és a tűzrendészeti szabályok megszegése. Ugyanakkor sokan a tiltás ellenére tarlóégetésbe fognak; elsősorban ilyen személyek ellen indult eljárás – közölte a szóvivő.

Emlékeztetett arra: a száraz időjárás miatt továbbra is tűzgyújtási tilalom van érvényben Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és a főváros területén, valamint Zala megye egyes településein.

Tilos az érintett területeken tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek kétszáz méteres körzetén belül, a tűzrakó helyeken is. Szintén tilos a parlag- és gazégetés is – közölte Hajdú Márton.