Elnyelte a föld a nyelviskolát

A bérleti díj mellett a tanároknak és diákjainak is tartozik a Felnőttek Iskolája Kft. A cég ügyvezetői elérhetetlenek, a mostani pesti székhelyükön pedig csak egy üres asztal található. Az érintettek milliókat várnának a társaságtól.

hirdetés

Lapunkat e-mailen kereste meg az egyik elkeseredett tanár, hogy hónapok óta várja pénzét a nyelviskolától, ám hiába. Elmondása szerint 200 ezer forinttal tartoznak neki.

Szilvia 2010-ben került a Felnőttek Iskolája Kft.-hez tanítani, az első évben még minden rendben ment, de 2011 márciusában különböző ürügyekkel elkezdtek a fizetések csúszni. A hölgy – elmondása szerint – személyesen is próbált beszélni velük a Csikor Kálmán utcai ügyfélszolgálatukon, ahol türelmet kértek tőle, ő pedig elfogadta az adott szót. A tanár ezért még 2011 végéig tanított, pénzt azonban ezután sem látott. Sőt, az ügyvédje által írt levelei is visszajöttek, s telefonon is elérhetetlenné váltak.

Az elkeseredett tanár állítja: a rendőrséget is kereste, de ott nem tudtak neki segíteni, s közben kiderült: nincs egyedül, több kollégája is hasonló cipőben jár.

Garamszegi Aranka angolt tanított az iskolában, neki félmillió forinttal maradt adós a cég. Mint mondta, szeptembertől nem kapott pénzt a munkájáért, ő februárig várt, akkor hagyta abba a tanítást. Hozzátette: a diákoknak úgy 80 tanítási órát nem tartott már meg, akik egyébként fejenként 250 ezer forintot fizettek a nyelviskoláért.

A céget próbáltuk felkutatni a honlapjukon megadott telefonszámon. A Kálvária utca 34-ben senki nem vette fel a kagylót – az ügyvezető a mobilját sem vette fel -, időközben megtudtuk azt is, hogy a Csikor Kálmán utcából angolosan, tartozást hagyva maguk mögött, távoztak.

Budapesti székhelyükön szintén arról panaszkodtak, hogy jelentős bérleti díjjal és közösköltség-tartozással mentek el. A társaság ugyanakkor immár egy olyan székhelyszolgáltató céghez tette át székhelyét, amely nem adhat ki információt róla, s így nem is válik elérhetővé.

Az ügyben megkerestük a rendőrséget is. A hatóság általánosságban annyit közölt, hogy a megjelölt gazdasági társaság ellen nem érkezett feljelentés a Pécsi Rendőrkapitánysághoz. Mint írják, a tényállás, a járandóság ki nem fizetése alapvetően szerződésszegésnek minősülhet, tekintettel arra, hogy a fél munkajogi/vállalkozási jogviszonyban állt a megnevezett gazdasági társasággal. Hangsúlyozták: a szerződés tartalmának és a másik fél jogi álláspontjának ismerete nélkül nem lehet az ügyet érdemben megítélni, ezért javasolják a levélírónak, hogy gazdasági jog szakterületen jártas ügyvédet keressen fel, és érvényesítse polgárjogi igényét a bíróságon.

Képünkön: a Kálvária u. 34.