Elrendelte a bíróság Rohác letartóztatását

Elrendelte a bíróság Jozef Rohác előzetes letartóztatását – közölte a gyanúsított védője szerda kora délután az MTI-vel. Fülöp Tamás hozzátette: védence a tárgyaláson azt mondta, nem követte el a terhére rótt bűncselekményt.

hirdetés

A döntés ellen fellebbezéssel éltek, így az nem jogerős. Az ügyvéd azt mondta: a bíróság – egyezően az ügyészi indítvánnyal – arra hivatkozva rendelte el a kényszerintézkedést, hogy álláspontja szerint a férfi esetében mind a szökés, elrejtőzés, mind a bűnismétlés veszélye, mind pedig a bizonyítás megnehezítésének vagy meghiúsításának veszélye megállapítható. Az ügyvéd kedden úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy egy bűncselekménnyel gyanúsítják Jozef Rohácot.

Április elején Dusan Danovy, Jozef Rohác szlovák ügyvédje Pozsonyban az MTI tudósítójának nyilatkozva megerősítette, hogy a védence elleni elfogatóparancsot a magyar hatóságok valóban Fenyő János egykori médiamágnás 1998. februári budapesti meggyilkolása kapcsán adták ki.

Az ORFK szóvivői irodájának hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda vasárnap kísérte haza “Jozef R. szlovák állampolgárt”, aki ellen a Fővárosi Bíróság február 10-én nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki.

A férfit a szlovák hatóságok február 18-án fogták el, majd Magyarország kérelmének elbírálása után a szlovák legfelsőbb bíróság elrendelte kiadatását.

A rendőrség – bár ezt sem erősítették meg hivatalosan – azért gyanúsítja Rohácot a Fenyő-gyilkossággal, mert DNS-e megegyezik azzal, amelyet a gyilkosság helyszínén hagyott sapkában és fegyveren találtak.

A sajtóban korábban azért indultak találgatások arról, hogy milyen bűncselekmény miatt adták ki Magyarországnak Jozef Rohácot, mert korábban felvetődött a neve több, az 1990-es években Magyarországon elkövetett robbantásos bűncselekménnyel, így a négy halálos áldozatot követelő budapesti Aranykéz utcai merénylettel összefüggésben is.