Elsőfokú figyelmeztetés Baranyára (is)!

Négy megyére másodfokú, hat megyére és Budapestre elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.  

hirdetés

Csütörtök kora délután délnyugat felől zivatarrendszer éri el a Dunántúl déli, délkeleti részét, majd az Alföldet. Az említett területen heves zivatarok kialakulása várható, lokálisan felhőszakadás (30 mm fölötti csapadék), jégeső (2 cm-t meghaladó jégátmérővel), illetve 90 km/h fölötti széllökésekkel. Éjszaka főként északon és keleten, péntek napközben viszont bárhol előfordulhat zivatar, felhőszakadás (30-50 mm, sőt néhol 50 mm-t meghaladó mennyiségű csapadék) kíséretében. Pénteken a 24 órás csapadékösszeg a Nyugat-Dunántúlt leszámítva 20, az északkeleti megyékben 30 mm fölött alakul.

Baranya, Csongrád, Bács-Kiskun és Tolna megyére másodfokú, Békés, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Pest megyére, valamint Budapestre elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.  Továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Somogy megyében az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 milliméternél is több eső hullhat, emiatt ezekre a megyékre a felhőszakadás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.