Eltette az előleget, a munkát meg nem végezte el

A Pécsi Járási Ügyészség üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat egy baranyai vállalkozó ellen, aki felújítási munkákat vállalt, azonban azokat nem teljesítette.

hirdetés
Uránia Mozi

A vádirat szerint a vádlott egyéni vállalkozóként dolgozott, tevékenysége nyílászárók beszerelésére, gipszkarton-szerelésre, melegburkolásra terjedt ki, munkáját szórólapokon hirdette, illetve személyesen ajánlkozott munkákra.

A megrendelőkkel való egyeztetést követően megrendelői okiratot állított ki, melyen feltüntették az elvégzendő munkákat, a teljes ellenértéket, valamint az előleget is.

A vádlott minden esetben ragaszkodott az előleg kifizetéséhez.

A vállalkozó 2016 novembere és 2019 novembere között összesen 16 sértettel kötött felújításokra vállalkozói szerződést, azonban a munkákat nem teljesítette, nem is volt rá szándéka, illetve lehetősége sem volt a megrendelések felvételekor, célja a sértettek megtévesztésével a jogtalan haszonszerzés volt a vádirat szerint.

A vállalkozó a vállalt munkákat egyetlen egy esetben sem teljesítette határidőre, a sértetteket nem kereste, hívásaikat nem, vagy csak ritkán fogadta, akkor meg hitegette őket, és különböző valótlan okokra hivatkozott a munka csúszása, elmaradása miatt.

A vádlott a sértetteknek összesen több mint 6 millió forint – személyenként 50 ezertől kétmillió forintig terjedő – kárt okozott.

A vádlottat korábban már többször elítélték hasonló jellegű bűncselekmények miatt jelenleg is más ügyben letartóztatásban van.

Az elkövető cselekménye többrendbeli üzletszerűen elkövetett csalás bűntettének a megállapítására alkalmas – zárul a vádirat.