Eltűnt egy repülő 66 emberrel

Eltűnt a radarernyőről csütörtök hajnalban az EgyptAir egyiptomi légitársaság Párizsból Kairóba tartó, MS804-es járata – közölte a légitársaság a Twitteren. A gép szerda késő este szállt fel a Charles de Gaulle reptérről, és hajnali 2 óra 30 perckor vesztették el vele a kapcsolatot – tudósít az Origo

hirdetés

A repülőgép 66 emberrel – 56 utassal és 10 fős személyzettel – a fedélzetén szerdán 23.09-kor szállt fel Párizsból, és kairói idő szerint 2.30 órakor (korábbi információk még 2.45-ről szóltak) veszett nyoma.

A légitársaság először azt a tájékoztatást adta, hogy a repülő mintegy 80 mérföldre, nagyjából 10 percre az egyiptomi légtértől tűnt el, majd ezt pontosítva azt írta: a repülőgép 10 mérföldet tett meg Egyiptom légterében, mielőtt eltűnt. A repülő 37 000 láb, körülbelül 11 300 méter magasan repült, amikor nyoma veszett.

A The Guardian információi szerint a keresést megkezdték a hatóságok. A repülőgép eltűnésének helyén nem voltak rosszak az időjárási körülmények, a BBC szerint felhők sem voltak.

Ahmed Abdel, a légitársaság alelnöke a CNN-nek elmondta, hogy az eltűnt gépről nem érkezett vészjelzés. A pilóta több mint hatezer órát repült már, ebből több mint kétezret A320-assal. A fedélzeten nem volt veszélyes szállítmány.

Francia biztonsági források azt mondták a brit Telegraphnak, hogy nem zárható ki a terrorista merénylet lehetősége sem, ugyanezt erősítette meg Manuel Valls francia kormányfő is, aki az RTL rádiónak azt mondta, hogy az egyiptomi hatóságok már küldtek egy felderítő repülőgépet a gép eltűnésének helyszínére, és Párizs természetesen kész segíteni a kutatásban, ha erre felkérik.

Az egyiptomiak katonai gépeket és haditengerészeti egységeket küldtek a helyszínre, és Kairóval koordinálva Görögország is oda irányított több hajót, hogy segítsenek a kutatásban, amelyet az egyiptomi hadsereg koordinál.

A görög hatóságok szerint egy kereskedelmi hajó kapitánya jelentést tett arról, hogy „lángokat láttak az égen” mintegy 130 tengeri mérföldre délre Karpatosz szigetétől, ami közel van a gép útvonalához. Az athéni hatóságok megkezdték a vizsgálatot az ügyben.

„Bebizonyosodott, hogy a gép a tengerbe zuhant” – jelentette az AP amerikai hírügynökség név nélkül nyilatkozó egyiptomi illetékesekre hivatkozva. Franciaország felajánlotta, hogy katonai repülőgépeket és hajókat küld a térségbe, hogy bekapcsolódjanak a roncsok utáni kutatásba.

A repülőgéppel biztosan nem volt semmi probléma – ezt megerősítette a Reutersnek Kosztasz Licerakisz, a görög repülésirányítók főnöke. A pilóta legalábbis semmire nem panaszkodott, amikor utoljára beszélt velük Kea szigetének légterében.

A görög légügyi hatóságoktól származó információkra hivatkozva az AFP hírügynökség azt közölte, hogy a gép valószínűleg Karpatosz szigete közelében, már egyiptomi légtérben zuhanhatott a tengerbe – itt látta egy kereskedelmi hajó kapitánya a „lángokat az égen”. A repülő a sziget partjaitól 130 tengeri mérföldre, azaz körülbelül 240 kilométernyi távolságra zuhant le – írja a Kathimerini című görög lap online kiadása.

A budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren kellően szigorúak a biztonsági rendszabályok, további szigorítást nem kellett elrendelni az egyiptomi gép eltűnése után – mondta az Origónak Hardy Mihály a ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport szóvivője. Hivatalos tájékoztatást egyelőre nem kapott a cég arról, hogy mi történt az EgyptAir MS804-es járatával tette hozzá.