Emléktábla az aknamélyítőknek

A Tüskésréti úti, volt Bányászati Aknamélyítő Vállalat székházának falán emléktáblával tisztelegtek az egykori munkatársak, a vállalat volt dolgozói előtt. Az avatás a bányászok és az aknamélyítők összetartozását is hivatott erősíteni.

hirdetés

A Bányász Emlékekért Egyesület Aknamélyítő Tagozata állította fel azt az emléktáblát, amelynek leleplezésére pénteken délután került sor Páva Zsolt polgármester és Hoppál Péter országgyűlési képviselő jelenlétében.

Az ünnepségen a volt aknavezető, Somogyvári Imre az aknamélyítőkről szólva elmondta, ők a fejtésben ugyan nem vettek részt, de értettek – többek között – a falazáshoz, a betonozáshoz, s szigetelési szakemberek is voltak. Kiemelte, hazánkban e szakma kárba veszett, holott metróépítéshez, alagútfúráshoz is alkalmazhatnák őket. Egyben arra is figyelmeztetett, hogy „ideje lenne az elmúlt években tapasztalt pénzügyi trükkök helyett a nemzetgazdaságot a valódi munka értékeire alapozni”.

Az eseményen a volt főkönyvelő, dr. Páva István megemlékezett a mecseki bányászat fél évszázados történetéről, a komlói tröszt megalakulásától kezdve a bányák bezárásáig, hangsúlyozva az aknamélyítők munkájának fontosságát, s azokról is megemlékezve, akik nincsenek már közöttünk, nem üdvözölhetik egymást a “Jó szerencsét!” köszöntéssel.