Enyhítették a fojtogató büntetését

A Pécsi Ítélőtábla tizenötről tizenhárom évre enyhítette szerdán jogerősen annak a férfinak a börtönbüntetését, aki 2012-ben megfojtotta élettársát a Somogy megyei Szentbalázs községben – közölte az MTI.

hirdetés

A most huszonhárom éves Csonka Lajos 2011-ben ismerkedett meg a nála huszonkét évvel idősebb nővel, de a viszony a férfi féltékenysége és a sértett italozó életmódja miatt problémás volt.

A pár 2012. október 28-án szinte egész nap veszekedett, ennek a férfi azzal vetett véget, hogy megütötte, majd kötéllel megfojtotta élettársát. A gyilkos a holttestet a kerti WC gödrébe dobta, az illemhelyiséget pedig ledöntötte.

Csonka Lajos azért, hogy tettét leplezze, élettársa testvérének azt mondta: a nő elhagyta őt és ismeretlen helyre távozott. Egyúttal a rendőrségen is jelezte a nő eltűnését.

A bűncselekményre 2013 tavaszán derült fény, amikor a férfi beismerő vallomást tett egy az élettárs keresésével összefüggésben végzett poligráfos vizsgálat után.

A táblabíróság Makai Lajos vezette tanácsa megalapozottnak találta az ügyben korábban eljáró Kaposvári Törvényszék döntését és Csonka Lajost emberölés, valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés miatt marasztalta el. Utóbbit azzal követte el, hogy engedély nélkül puskát és lőszereket tartott otthonában.

Az ítélőtábla azért látott lehetőséget a Csonka Lajosra kiszabott szabadságvesztés időtartamának csökkentésére, mert értékelése szerint az emberölés alapesetét követte el, tette nem indokolja a középmértéket meghaladó büntetés kiszabását. A férfi a büntetés kétharmad részének letöltése után feltételesen szabadságra bocsátható.