Építményadó: húszezer bevallás hiányzik

Egyelőre még mindig nem érkezett be húszezer építményadó-bevallás a városi adóirodára, pedig ez évtől szinte minden ingatlantulajdonosnak fizetnie kell. A hivatal nemsokára egy tízfős csapatot hoz létre, amelynek csak az ezekkel kapcsolatos ügyek intézése lesz a feladata.

hirdetés

Bár jócskán túl vagyunk azon a januári határidőn, ameddig minden pécsi ingatlan tulajdonosának el kellett volna készítenie építményadó-bevallását, még mindig rengetegen halogatják a dokumentum benyújtását – tudta meg lapunk Nagy Zoltántól, a városi adóiroda vezetőjétől.

Az iroda ennek ellenére még ma is az eddig beérkezett, valamivel több mint tizennyolcezer bevallás egy részével kapcsolatos teendőket intézi, ezek közül ugyanis mintegy hétezer még feldolgozásra vár. Nagy Zoltán utalt rá: a hatalmas munka miatt nemsokára egy tízfős, csak az építményadókkal kapcsolatos feladatokat ellátó csoport áll fel. A team egészen december 31-ig végzi az ezzel kapcsolatos teendőket.

A város egyébként a költségvetésében 2,9 milliárd forintot állított be az építményadó-bevételekből, így amennyiben nem kapnak észbe az eddig nem vallók, a várt összeg fele fog csak beérkezni. Az adóiroda vezetője azt mondta, az ősz kezdetén ezért a tavalyihoz hasonló, újabb figyelemfelhívó kampányt indítanak majd.

Bár az adóiroda eddig nem nyúlt a bírságokhoz, amennyiben az év végéig sem rendezik a nem fizető ingatlantulajdonosok kötelezettségeiket, akár félmillió forintot is kitevő bírságok kiszabására is fel kell készülniük, hiszen az ősz második felétől komoly ellenőrzések is indulnak majd.

Nagy Zoltán elmondta még: az irodán jelenleg is folyik az iparűzési adóval kapcsolatos bevallások feldolgozása; e területen idén több mint ötmilliárd forintot vár az önkormányzat, azaz az összes remélt adóbevételek felét. Mint ismert, a korábbi mentességek 2012-től megszűntek, s ez évtől minden vállalkozónak kell iparűzési adót fizetnie: egymillió forintig a számított adóalap egy, e felett pedig két százaléka folyik be e módon a városkasszába a vállalkozásoktól.

Az, hogy pontosan hányadán áll a város a remélt adóbevételek tekintetében, éppen a be nem érkezett bevallások és a feldolgozottsági szint miatt, ma még nem ismert; pontosabb képet az év legvégén látnak majd az adóirodán.
Az adókkal kapcsolatos minden további információ megtalálható a gov.pecs.hu honlapon az online ügyintézés menüpontban, a helyi adók almenünél.

Idegenforgalom: trükköznek?

Több panzió, kisebb szállásadó nullás adóbevallásokkal bombázza a várost. Ez úgy lehetséges, hogy vagy nem vallja be vendégeit, vagy nagyrészt adómentes éjszakái vannak a szállónak. Ismert, hogy az idegenforgalmi adót helyi lakos vagy tizennyolc év alatti személy után nem kell megfizetni. Az adóiroda a gyanítható visszaélések miatt nagyobb hangsúlyt fektet a jövőben a szállásadók ellenőrzésére – jelentette be Minksz Zsolt, az adóiroda ellenőrzési csoportvezetője.