Erősödött a fogyasztói bizalom a GfK szerint

A második negyedévben tovább erősödött a fogyasztó bizalom Magyarországon, mivel a háztartások kedvezőbben ítélik meg jelenlegi anyagi helyzetüket az egy évvel ezelőttihez képest, de többen bíznak az ország rövid távú gazdasági helyzetének javulásában is – derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet és a Corvinus Egyetem közös felméréséből.

hirdetés

A komplex Fogyasztói Bizalom Index (FBI) értéke 7 ponttal emelkedett 2010 júniusában, így 172,9 ponton áll. Ezzel tovább folytatódott az idei első negyedévben elkezdődött növekedés, és az országgyűlési választások utáni időszakban tovább erősödött a bizalom.

Az FBI egyik alindexe a fogyasztói várakozásokat – a háztartások jövő évi pénzügyi helyzetére, valamint az ország következő egy, és öt évben várható gazdasági helyzetére vonatkozó várakozásokat – méri, míg a másik alindex a vásárlási hajlandóság változását követi nyomon.

A Fogyasztói Várakozások Indexe (FVI) 10 ponttal emelkedett az előző negyedévhez képest, továbbra is 200 pont feletti szinten áll, jelenleg 218,3 pont az értéke, de tovább folytatódott a Vásárlási Hajlandóság Indexének (VHI) elmúlt egy évben tapasztalható lassú növekedése is.

Ennek oka, hogy javult a háztartások jelenlegi pénzügyi-anyagi helyzetének megítélése, csökkent ugyanakkor a tartós fogyasztási cikkek iránti vásárlási kedv – derül ki a közleményből.

A munkanélküliségre vonatkozó várakozások azt mutatják, hogy egyre bizakodóbbak az emberek a munkanélküliség alakulásával kapcsolatban: tovább csökkent a ráta emelkedésére számítók aránya, már csak tízből hárman számítanak erre, és ugyanennyien várják a ráta csökkenését is.

Az inflációs várakozások változatlanok az elmúlt negyedéves eredményekhez képest, a többség – 72 százalék – még mindig az árak emelkedésére számít. A megkérdezettek átlagosan 9,2 százalékos inflációval számolnak a következő egy évben.

A család reáljövedelmére vonatkozó várakozások sem változtak: a megkérdezettek fele az inflációnál kisebb mértékű növekedésre számít. A felmérés rámutat: a lakosság egyharmada szerint jelenleg nem érdemes hitelt felvenni, emellett a lakosság 44 százaléka a kamatok növekedésére számít a következő 12 hónapban, szemben az előző negyedévben mért 30 százalékkal.

hirdetés