Európa egyre jobban fél a terroristáktól

Jelentősen növekedett a terrorizmustól való félelem Európában, ezért az Európai Bizottság olyan biztonsági stratégiát javasol, amely fokozottabb együttműködést követelne meg a tagállamoktól – mondta Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosa pénteken Budapesten.

hirdetés

Az Európai Bizottság magyarországi képviselete által rendezett beszélgetésen az uniós biztos kiemelte: a biztonsági stratégia egy európai terrorizmusellenes központ létrehozását írná elő az Europolon belül, vagyis ez egyfajta nemzetbiztonsági együttműködést jelent. Emellett az informatikai cégekkel hoznának létre európai együttműködést az elektronikus adatforgalom ellenőrzésére – ismertette.

Navracsics Tibor hangsúlyozta: jelenleg az egyik elsődleges biztonsági kockázatot az illegális bevándorlás jelenti, és hogy a tagállamok között igazságosabb legyen a tehermegosztás e kérdésben, a bizottság kötelező kvótarendszer bevezetését javasolja, ami ellenállást váltott ki több tagállam döntéshozóiból.