Ez már nem a jövő: szuper, új utastájékoztató rendszert fejlesztett vonatokra egy pécsi cég

A HC Linear pécsi műszaki-fejlesztő vállalat modern készüléke nem csak az útvonalról, megállókról, átszállási lehetőségekről tájékoztatja a vonaton utazókat, de méri a hőmérsékletet, jelzi, hány szabad ülőhely van még a kocsiban. Mutatjuk is, mit tud a rendszer.

A pécsi székhelyű HC LINEAR Műszaki Fejlesztő Kft. a fejlesztést a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) GINOP-2.1.7-15 „Prototípus-, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés” felhívásán keresztül valósította meg „Személyszállító vasúti kocsikhoz modern, GPS vezérlésű, automatikus adatgyűjtő, külső és belső utastájékoztató és ülőhelyfoglaltság jelző rendszer fejlesztése” projektcímmel, GINOP-2.1.7-15-2016-01061 projektazonosítóval.

Íme a rendszer elemei:

Vezérlő berendezés: központi kezelő, vezérlő és kommunikációs egység, amely képes vezérelni a különböző utastájékoztató kijelzőket, kapcsolatot tart a mérésadatgyűjtő hardverekkel, valamint interfészeinek hála képes kapcsolódni a jármű diagnosztikai rendszeréhez, illetve egyéb külső perifériákhoz.

Beltéri és kültéri környezeti minőség érzékelő: a környezeti viszonyok (hőmérséklet, relatív páratartalom, környezeti zaj, gyorsulás) mérésére szolgáló készülék.

Ülőhelyfoglaltság-kijelző: a készüléket általában az ülések fölé, illetve az utazókabinok bejárata mellé helyezik el.

Előtéri, fülkés és termes LCD-monitor: belső vizuális utastájékoztatást végző LCD-kijelzők szett, amely alkalmas utastájékoztató adatok dinamikus megjelenítésére, mint például aktuális és következő megálló, járatútvonal, átszállási lehetőségek.

LED-viszonylatjelző: a készülék egy irány- és járatszámtábla, amit általában a kocsi oldalfalán helyeznek el.

A bemutató videó itt meg is nézhető:

(x)