Ezek a PTE borai

A PTE Bora kitüntető titulusra idén is mind a négy – pécsi, szekszárdi, tolnai és villányi – borvidékről érkeztek borok, 15 pincészetből összesen 10 fehér és 18 vörösbort neveztek a borosgazdák. A két győztes végül a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet 2013-as évjáratú Zenit minőségi száraz fehérbora, míg vörösbor kategóriában a mecseknádasdi Hetényi Pince 2012-es évjáratú Szekszárdi Merlot minőségi száraz vörösbora lett.

hirdetés

A borokat előzetesen a Pannon Borrégió Top25 borverseny szakmai zsűrije bírálta. A legjobb 5-5 vörös és fehérbor került végül a döntőbe. A hagyományoknak és az előírásoknak megfelelően „vakon” pontozott a döntőben a társadalmi zsűri, vagyis a bírálók nem tudhatták, milyen nedűt kóstolnak és pontoznak éppen. Ahogy a korábbi években, az idén is két kategóriában hirdetett győztest Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora, legjobb fehér- és legjobb vörösbor kategóriában.

Fehérbor kategóriában a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet (SZBKI) 2013-as évjáratú Zenit minőségi száraz fehérbora utasította maga mögé a mezőny többi borát. A győztes nedűt Jakab Gábor professzor, a SZBKI igazgatója mutatta be az eredményhirdetést követően az egyetem Szenátusának.

Vörösbor kategóriában a mecseknádasdi Hetényi Pince 2012-es évjáratú Szekszárdi Merlot minőségi száraz vörösborát hirdette ki győztesnek a Pécsi Tudományegyetem, az erről szóló oklevelet a bor termelője, Hetényi János vette át.

Érdekesség, hogy két évvel ezelőtt, 2012-ben ugyanez a két termelő aratta le a babérokat fehér, illetve vörösbor kategóriában, csak természetesen másik évjáratú és fajtájú borral.