Fák százait permetezik Pécsen

Több mint 1200 közterületi fát permeteznek le aknázómoly vagy levéltetű ellen Pécsen a következő napokban – tudta meg lapunk a Biokomtól.

hirdetés

A cég péntektől kezdve két héten át végezteti el vállalkozóval a pécsi közterületeken lévő vadgesztenyefák permetezését aknázómoly ellen, valamint egyéb közterületi fák (juhar, hárs, csepleszmeggy, platán, díszgalagonya, szivarfa) permetezését levéltetű és gombásodás ellen.

A most péntektől induló permetezésekre az éjjeli órákban kerül sor, 22 órától másnap hajnal 4-ig.

A tervek szerint az időjárástól függően dolgoznak lisztharmat és egyéb gombabetegségek ellen az egynyári virágágyásoknál is.

A felhasznált permetszerek közterületi felhasználásra engedélyezett szerek, melyek élelmezésügyi várakozási ideje 21 nap, a munkaegészségügyi várakozási ideje 0 nap.

A felhasznált szerek emberekre és melegvérű állatokra veszélyt nem jelentenek, méhekre mérsékelten, halakra és vízi szervezetekre pedig kifejezetten veszélyesek. A parkoló autókra jutó permetszer károsodást azokban nem okoz.

A munkálatok nagyobb hanghatással járhatnak, mint amilyenhez éjszaka hozzászokhattunk. A szakemberek igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy ne zavarják az éjszakai pihenést. Amennyire lehet, alacsony zajszinten fogják végrehajtani a munkát. Az éjszakai permetezést a ritkább gyalogosforgalom is indokolja, így a munkavégzés kevésbé zavarja a járókelőket, az autóforgalmat, valamint napközben számos élőlény is mozgásban van, amelyek védelmét szintén szem előtt kell tartani.