Falfestmény a királyegyházi cementgyárban

Negyven négyzetméteres falfestményt avattak szeptember 20-án a királyegyházi cementgyárban. A szentlőrinci járás nyolc településéről érkező huszonhárom diák kilenc nap alatt hozta létre azt az alkotást, amely feldolgozza a fenntartható fejlődés, és az ipari ökológia fogalmait, továbbá a cementgyár kapcsolatát a környezettel.

hirdetés

Bükkösd, Cserdi, Gerde, Királyegyháza, Sumony, Szabadszentkirály, Szentlőrinc, Velény 12-14 év közötti diákjai alkották meg azt a 40 négyzetméteres falfestményt, amely a királyegyházi cementgyár bejáratánál fogadja az üzembe érkezőket.

A LAFARGE Cement Magyarország Kft. és a Pécsi Szín-Tér Egyesület Murál Morál Mező csoportjának közös alkotótáborában kilenc napon át dolgozták fel a fenntartható fejlődés, az ipari ökológia fogalmát és a cementgyártás folyamatát. Továbbá a közösségfejlesztő program lehetővé tette számukra, hogy megismerhessék a LAFARGE egészség- és munkavédelem iránti elkötelezettségét.

A falfestéshez csatlakoztak a LAFARGE cementgyárának dolgozói is, akik nemcsak tenyerük lenyomatát hagyták a falon, hanem szabadidejük erejéig csatlakoztak is a gyerekekhez.

– Ez a több mint egyhetes program bebizonyította, hogy a társadalmi felelősségvállalás keretein belül generációkat átívelve könnyen meg lehet teremteni a hidat egy üzem munkatársai és a helyi közössége között. Ez az alkotás kiválóan példázza a cementgyár közösségben betöltött szerepét – mondta Zadravecz Zsófia, a LAFARGE marketing kommunikációs vezetője.

A tábor végére beköszöntő rossz idő ellenére az öt ráhangoló, és négy falfestéssel telt nap során a különböző készségű, családi hátterű gyerekek élhették meg a közös alkotás sikerét, erősíthették meg saját, belső értékeiket. A program nem titkolt célja, hogy segítse a gyerekek szociális és vizuális készségeinek fejlődését, ezen keresztül pedig a helyi közösségi tudat erősödését.

A királyegyházi cementgyár a program szakmai koordinátorának Katona Krisztinát, a Pécsi Szín-Tér Egyesület munkatárását kérte föl, akinek közösségfejlesztő tevékenységét az Egyesült Államok nemrég leköszönt budapesti nagykövete, Eleni Tsakopoulos Kounalakis, Aktív Állampolgárságért Oklevéllel ismerte el.

A kilenc nap alatt összesen 60 négyzetméternyi papírt, 65 liter festéket, 98 darab ecsetet, és 138 pár munkavédelmi kesztyűt használtak fel. A falfestést kétszintes állvány segítette. A gyerekek szállítását, étkeztetését, munkavédelmi felszerelését és az alapanyagokat a LAFARGE Cement Magyarország Kft. biztosította.

A LAFARGE 2011 júliusában kezdte meg tevékenységét Magyarországon és az építőipar számára az egyik meghatározó cementgyártójává vált egyedi magoldásaival. A cég érdekeltségi körébe egy cementgyár tartozik Királyegyházán, amely 130 főt foglalkoztat. A LAFARGE Cement Magyarország Kft. célja partnerei és végfelhasználó igényeinek teljes körű kiszolgálása innovatív, kitűnő minőségű cementtermékekkel – mind ömlesztett, mind zsákos formában. A hatékony és fenntartható ipari folyamatok kialakítása során a vállalat kiemelt figyelmet fordít a környezet védelmére, a természeti erőforrások megőrzésére és a helyi közösségekkel való együttműködésre is.

A világ vezető építőipari-alapanyaggyártójaként a LAFARGE a világ 64 országában 65.000 munkavállalót foglalkoztat, 2012-es évben a cégcsoport 15,8 milliárd euró értékesítési forgalmat realizált. A cement, adalékanyagok és beton piacának egyik legfontosabb szereplőjeként innovatív megoldásain keresztül világszerte hozzájárul a városok épüléséhez, ezáltal a kompaktabb, tartósabb, szebb és élhetőbb lakhatási körülményekhez. Világelső kutatási központjának köszönhetően a LAFARGE elsődleges prioritása az innováció, a fenntartható építkezések biztosítása és az építészeti kreativitás elősegítése. A LAFARGE Csoport a fenntartható fejlődésért végzett tevékenysége elismeréseként 2010-ben bekerült a nemzetközi Dow Jones Fenntarthatósági Mutató listájára.