Fellendítené az ÖPE a helyi gazdaságot

Az Összefogás Pécsért Egyesület lapunkhoz eljuttatott közleményében számolt be arról, hogy miként képzeli el a szervezet a helyi gazdaság fellendítését. Közleményüket változtatás nélkül olvashatják.

hirdetés

“Pécs és a Vállalkozások
Az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE)
PATRIÓTA GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJA

Pécs és a Pécsett működő vállalkozások többségének gazdasági helyzete közismerten hanyatló. A város megújulásának alapfeltétele viszont, hogy gazdasága fejlődési pályára álljon. A gazdasági tevékenységünk legnagyobb problematikája, hogy a piacaink háromnegyedét elvették, vonatkozik ez az önkormányzati megrendelésekre is. Nem pécsi termékek és szolgáltatások részesülnek előnyben Pécsett, ezért az amúgy sem alacsony adóterhek és egyéb költségek mellett a vállalkozások száma jelentősen csökkent. Ez a munkahelyek csökkenésével jár, ami pedig magával hozza a további fogyasztáscsökkenést, és így még tovább szűkülnek a vállalkozások lehetőségei. Ezt a folyamatot meg kell állítani, sőt fordulatra van szükség! Ezért első tennivalónk, hogy a gazdaság szereplőivel egy új deal-t kössünk. Ennek lényege, hogy Pécs, a pécsiek érdeke az első a gazdaságban is!

Egyesületünk ezért határozottan támogatja és képviseli a Patrióta Gazdaságfejlesztés politikáját, miszerint:

– Készüljön egy tisztességes összegzés a városházán a gazdaság egyes szektorainak pécsi székhelyű vállalkozásairól, és a meghívásos közbeszerzési eljárásokba – a strómanok kizárásával – kötelező legyen a meghívásuk.

– A nyílt közbeszerzési eljárásokban – konzorciális, illetve klaszter szervezéssel is – elérendő, hogy értékbeni 75 százalékkal pécsi vállalkozások legyenek a nyertes fővállalkozók.

– Az adópolitika ösztönző kell legyen, jelentős részét vissza kell fordítani a helyi gazdaság fejlesztésébe, hogy új munkahelyek jöhessenek létre.

– A Pécsi Egyetemmel egy közös innovációs alapot hozunk létre, amelyből a helyi gazdaságot, s egyben a pályakezdő diplomásokat munkához segítő fejlesztéseket támogatjuk.

– Javítani kell a város megközelíthetőségét és a városon belüli infrastruktúra állapotát, ami egyben gazdasági lehetőséget is jelent a helyi cégek számára (közlekedés, energetika stb.).

A patrióta városvezetői mentalitás létfontosságú! A helyi vállalkozások érdekeinek a védelme, tisztességes és érdemi kapcsolat a szakmai szervezetekkel, piacszerzési és -bővítési programok kidolgozása, egymást kiegészítő profilú vállalkozások együttműködésének támogatása, külkapcsolatok beruházásszerző és munkahelyteremtő célú erősítése ennek a legfontosabb elemei.

– A hatóságok vállalkozásbarát szemléletének erősítése, ha kell, jogszabályi módosítások kezdeményezésével. A büntetések kierőszakolásának megszüntetése.

– Hatékony és piacvezérelt szakképzési rendszer támogatása.

– Külkapcsolatok gazdasági lehetőségeinek kihasználása, összehangolt város-marketing tevékenység.

A város működésének ésszerűsítésével folyamatosan csökkenthetők az üzemeltetési költségei, ami megalapoz egy átlátható és követhető adópolitikát. Egyesületünk szerint ennek menetrendje a következő:

a) A város működési költségeit korszerűsítésekkel az első öt évben évi 300-300 millió forinttal csökkentjük.
b) Az építményadóból Építmény Korszerűsítési Alapot hozunk létre, amelyből elnyert támogatást a vállalkozó a saját építményének energetikai korszerűsítésére fordíthatja.
c) Az iparűzési adó meghatározott részéből Vállalkozásfejlesztési Alapot hozunk létre, amelyre csak pécsi székhelyű vállalkozások pályázhatnak. Az alap révén újabb pályázati források vonhatók be a rendszerbe.
d) A telekadóból Közműfejlesztési Alapot hozunk létre, növelve ezzel a pécsi ingatlanok értékét.

Végül felélesztjük a virilista szemléletet: a város adófizető vállalkozóiból Gazdasági Konzultációs Testületet hozunk létre, amely szervezet ellenőrzi az adók jelzett felhasználását, segíti és véleményezi a város gazdasági programját.”