Fellobbant a szalmaláng az új pécsi erőműben

Újabb jelentős és látványos állomásán van túl a PANNONPOWER új biomassza-tüzelésű kazánjának beüzemelése: a napokban már szalmabálákkal táplálták a kazánban égő tüzet. Ezzel egy sikeres próbán jutott túl az új pécsi erőmű egyik legbonyolultabb eszközcsoportja, a bálázott lágyszárú mezőgazdasági melléktermékeket a kazánig juttató automata logisztikai rendszer. A beüzemelés ezekben a napokban is tart annak érdekében, hogy az egyes részek sikeres próbáját és azok finomhangolását követően a próbaüzem a lehető legrövidebb időn belül megkezdődhessen – adta hírül a cég közleményben.

hirdetés

A 3 és fél napra elegendő tárolókapacitással rendelkező tüzelőanyag-tároló csarnokból egészen a kazán tűzteréig tartott annak a szalmabálának az útja, amellyel először gyújtottak be a PANNONPOWER új biomassza-tüzelésű kazánjában. A tüzelést ezt követően több tucat újabb bálával is megismételték. A berendezést tápláló automatikus logisztikai rendszer kazánt ellátó szakasza ezzel sikerrel teljesítette az első tesztet. A beüzemelést végző mérnökök a kazánt ellátó négy szalagpálya egyikét tesztelték, majd a szerzett tapasztalatok alapján elvégezték a bálamozgató pálya finomhangolását. Ezt követően a maradék három szalagpálya beüzemelése következik.

A berendezés csővezetékeiben található építési szennyeződések tisztítására szolgáló gőzkifúvatás a következő hetekben immár a kazán teljes rendszerére kiterjedhet, ami azért fontos, mert kizárólag a teljes tisztítást követően engedhetik a turbinára a kazánban termelődő gőzt, és csak ezt követően kezdődhet majd meg a próbaüzem.

A gőzkifúvatás során a gőzt felügyelt és ellenőrzött helyre engedik, ami időszakosan mérsékelt zajhatással is járhat. A beüzemeléshez nélkülözhetetlen művelet végrehajtása során a mérnökök figyelnek arra, hogy az eljárás a környéken lakók pihenését a lehető legkevésbé zavarja. A gőzkifújások hanghatással járnak, de sem az emberekre, sem a környezetre nem jelentenek veszélyt.

Az új erőművi blokk működésével a PANNONPOWER gyakorlatilag teljes egészében megújuló (zöld) alapokra helyezi Pécs távfűtését. Az új kazán ugyanis a meglévő, faaprítékot felhasználó biomassza-tüzelésű kazánt egészíti majd ki. A két blokk együttes teljesítménye elegendő ahhoz, hogy a baranyai megyeszékhely 31 ezer lakásának és 450 közintézményének fűtéséhez szükséges hőmennyiséget – gyakorlatilag teljes egészében megújuló energia felhasználásával – előállítsa.

Ezzel Pécs lesz az első hazai nagyváros, amelynek távfűtése teljesen megújuló energiaforrásból származik, így helyben megtermelt energiahordozói révén függetlenedni tud az importból származó fosszilis tüzelőanyagoktól. A légkört többlet széndioxid-kibocsátással nem terhelő új erőmű ráadásul a tüzelőanyag összegyűjtése, tárolása és szállítása révén mintegy 150 embernek ad munkát a régióban, miközben összességében mintegy 3,5 milliárd forinttal növeli tüzelőanyag-beszállítóinak éves bevételét.

A Dalkia-csoporthoz tartozó Pannonpower működteti a pécsi erőművet. A társaság a Mecsek ásványvagyonára építve csaknem fél évszázadig széntüzeléssel állított elő villamos- és hőenergiát. A tulajdonosok 2004-ben döntöttek az erőmű átalakítása mellett, ekkor a széntüzelésről részben faapríték alapú biomassza-, részben pedig földgáztüzelésre tértek át. A megújuló energia-termelés iránt elkötelezett nagyvállalatként a Pannonpower folytatja az erőmű átalakítását: a 2010-ben megkezdte második biomassza-tüzelésű blokkjának építését. A bálázható lágyszárú mezőgazdasági melléktermékeket felhasználó erőművi blokk átadását követően a földgáztüzelésű kazánok stratégiai tartalékká válnak. Ekkortól a Pannonpower pécsi erőműve lesz hazánk legnagyobb biomassza-tüzelésű erőműve, egyben a hazai megújuló alapú energiatermelés zászlóshajója.