Felmentették a hivatali visszaéléssel vádolt rendőrnőt

Jogerősen felmentette a Pécsi Ítélőtábla kedden azt a pécsi rendőrnőt, akit korábban tíz hónap, két évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtottak, mert a vád szerint kiegészített egy tanúvallomásról készült jegyzőkönyvet, hogy kedvezzen egy bűncselekmény elkövetőjének.

hirdetés

A táblabíróság Makai Lajos vezette tanácsa az első fokon eljáró bírósággal szemben nem látta bizonyítottnak, hogy a 41 éves rendőr hivatali visszaélést követett volna el.

A rendőrnő 2010-ben az általa vezetett nyomozás keretében olyan tanút hallgatott ki, aki bizonyos kérdésekre nem tudott válaszolni, ezért a tanú jegyzőkönyvbe foglalt vallomását a rendőr a gyanúsított vallomásában szereplő információkkal kiegészítette. Eljárás azután indult a pécsi rendőrnő ellen, hogy a tanú erről egy lehallgatott telefonbeszélgetés során beszámolt a gyanúsítottnak.

Az ítélőtábla szerint megállapítható ugyan, hogy a jegyzőkönyv nem teljes mértékben azt tartalmazza, amit a tanú a kihallgatásán elmondott, de nem bizonyítható, hogy a rendőrnő magát vagy a gyanúsítottat jogtalan előnyhöz juttatta volna. A tanácsvezető bíró rámutatott arra: a gyanúsítottal szemben jelenleg is több eljárás folyik, és egyik sem vett számára kedvező fordulatot a jegyzőkönyvüggyel összefüggésben.

A vádlott felmentését a védő és az ügyész is indítványozta, s mivel a döntés ellen egyik fél sem fellebbezett, az jogerőssé vált.