Felmérték, hogy hol épülhet határzár a Dráván

Katonák, rendőrök, vízügyi szakemberek és erdészek közösen, motorcsónakokkal mérik fel a Drávát, és annak partszakaszát a magyar-horvát határon. A cél az, hogy a döntéshozók meg tudják állapítani: milyen szakaszokon kell tovább építeni az Ideiglenes Biztonsági Határzárat (IBH) – írja a Honvédelem elnevezésű portál.

hirdetés

A meglehetősen mostoha időjárási körülmények között dolgozó szakemberek rendőrségi és katonai motorcsónakokkal a Szentborbás és Drávaszabolcs közötti szakaszt térképezték fel.

Sándor Tamás ezredes, az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj parancsnoka elmondta: a számukra kijelölt terepszakaszokat mind a víz felől, mind a szárazföld irányából is meg kellett vizsgálniuk.

– A légi felvételek és a térképek alapján ez a határszakasz alapvetően ártéri erdő. Eleve igen sűrű aljnövényzettel, lápos-mocsaras területekkel és erdőségekkel számoltunk. Ennek megfelelően a mai szakasz felmérése körülbelül hat-nyolc órát vett igénybe. Folyamatosan filmeztünk és rögzítettük az adatokat, hogy később a döntés minél megalapozottabb legyen – nyilatkozta az ezredes.