Félmillió embernek segítettek

A Fidesz közlése szerint eddig több mint félmillió bajba jutott családon segítettek a devizahitelesek érdekében tett kormányzati intézkedések.

hirdetés

A kormánypárt sajtóirodája ezt azután közölte szerdán, hogy a szocialista Szanyi Tibor úgy értékelte, Orbán Viktor és kormánya bő három éve semmit nem tett a bajba jutott devizahitelesek megsegítésért, az MSZP ezért azonnali megoldást sürget.

Szanyi Tibor országgyűlési képviselő MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében úgy fogalmaz, hogy a kormányfő csak a saját haverjainak intézte el a hitelek könnyebb visszafizetését, az eddigi intézkedések ugyanis egyedül a tehetős vagyonnal rendelkező hiteleseknek jöttek jól.

Az MSZP régóta javasolja, hogy Matolcsy György jelenlegi jegybank elnök – lengyel mintára – kezdeményezzen megbeszéléseket a Svájci Nemzeti Bankkal és az Európai Központi Bankkal. Ki lehetne alakítani egy olyan pénzügyi mechanizmust, amely egymagában 10-15 százalékkal csökkentené a törlesztőrészleteket.

Szanyi Tibor arra hívja fel a figyelmet, hogy Lengyelország lakosai számára az említett központi bankok bőségesen biztosítanak készpénzt svájci frankban, illetve euróban, így ezekhez a devizákhoz az adósok jóval olcsóbban jutnak a pénzváltóknál, mint a bankok egyoldalúan diktált árfolyamai révén, és értelemszerűen devizában is törleszthetnek.

“A láthatóan cinikus kormánytól” azt is követeli az MSZP, hogy az “ócsai fiaskó” helyett azonnal indítson el egy szociális bérlakásprogramot, amely élhető környezetet biztosít a bajba jutottaknak.

“Elég volt a fideszes tehetetlenkedésből! Emberi sorsok, életek százezrei kerültek végveszélybe! Orbánéknak a haverok zsebének tömésén túl csak kommunikációs trükkökre futja”. Az MSZP 2014-es kormányra kerülését követően ezt a kérdést haladéktalanul rendezni fogja az igazságosság követelményei szerint – hangsúlyozza Szanyi Tibor.

A Fidesz közleménye szerint a kormány intézkedései nélkül már családok tízezrei veszítették volna el otthonukat “a Gyurcsány-Bajnai-bankárkormány” miatt, amely eladósította és devizahitelbe hajszolta őket.

A magyar családok drámai eladósodása a bukott baloldal alkalmatlanságának az ára, szélsőséges és veszélyes gazdaságpolitikájának következménye – fogalmaztak.

A közleményben azt írták: “cinizmus és hazugságok helyett a bukott baloldal bocsánatkéréssel tartozna a bajba jutott családoknak, amiért anyagilag, idegileg, egészségileg tönkretette őket”.

MEGOSZTÁS
Előző cikkOlcsóbb lett a benzin
Következő cikkTöbb hitelt adna az OTP