Százmilliót kaphatnak a pécsi vállalkozások

A jövő évi költségvetés koncepciójáról és az idei büdzsé teljesüléséről is döntöttek csütörtökön a város képviselői soros közgyűlésükön, amelyen több mint ötven napirendi pont kapcsán hoztak határozatot. Az ülés polgármesteri ösztöndíjak átadásával vette kezdetét, s köztisztviselői dolgozókat is jutalmaztak.

hirdetés

A testületi ülés egyperces néma felállással kezdődött, ugyanis a közelmúltban elhunyt Tóth Sándor, a megyei közgyűlés volt elnöke, ítélőtáblai bíró. A közgyűlés előtt Páva Zsolt a polgármesteri ösztöndíjakat adta át az arra érdemeseknek.

A Polgármesteri Ösztöndíj 2011. II. félévi pályázat résztvevői közül ösztöndíjban részesült:

a felsőoktatási hallgatók közül:
Bodor Bertalan
Baracsi Kitti
Burkus Máté
Cselik Bence
Kovács Anna
Najbauer Eszter
Pátkai Gabriella
Virág Eszter

a középfokú iskolák tanulói közül:
Czigány Máté Gábor
Garami Anna
Gyarmati Máté
Gyimesi Bálint
Kovács Flóra
Rónai László
Szabó Attila

A polgármester és a jegyző ezt követően köztisztviselői emléklapokat is átadott a munkájukat magas színvonalon végző városházi dolgozók számára.

Frissítve (10:28)

A testület zárt üléssel kezdte meg a munkáját. Egy a kistérségi társulással közös pályázat lezárásáról és lakásfenntartási támogatásokról döntöttek a képviselők.

A nyílt ülés kezdetén a legutóbbi közgyűlés óta eltelt eseményekről esett szó, köztük a városban uralkodó rongálásokról, fémlopásokról is voltak hozzászólások. Minden megszólaló képviselő gyors és komoly intézkedéseket sürgetett; a város ezért januártól parkőrséget állít fel Pécs területén.

Kóbor József (LMP) szóvá tette, hogy a város annak ellenére tette ingyenessé a parkolást november első napjaiban, hogy magas volt a légszennyező anyagok koncentrációja. Páva Zsolt szerint a belvárosba történő behajtást akkor sem engedélyezték, míg Nagy Csaba alpolgármester (Fidesz-KDNP) arra emlékeztetett, hogy Pécsett leginkább a szén- és fafűtés miatt volt szennyezett a levegő.

Frissítve (11:45)

Módosította a város a fás szárú növények védelméről szóló rendeletét. A jogszabály értelmében a 40 évnél idősebb, vagy 80 centiméteres törzskörméretnél nagyobb méretű fákat csak indokolt esetben, kérelem benyújtásával és jogerős fakivágási engedély birtokában, pótlási kötelezettség teljesítése mellett szabad kivágni.

Arról is döntöttek, hogy útjára indítják az „Élet fája” programot. Ennek értelmében annyi fát ültetnek Pécsett a tervezetteken felül, ahány gyermek születik a városban.

Frissítve (12:20)

Terítékre került Pécs jövő évi költségvetésének tervezete. A polgármester elmondta: jelenleg még rengeteg tényezővel nem tudott számolni a város, ezért a koncepció megalkotása nehézségekbe ütközött. Ezzel együtt a tervezet a biztonságot szolgálja: a megszokott szolgáltatásokat (oktatás, kommunális szolgáltatások) megtartja a város, miközben meg szeretne felelni eredeti céljainak, elsődlegesen az adósság kezelését, a stabil pénzügyi helyzet megteremtése érdekében.

Páva Zsolt elmondta: a nehéz gazdasági környezet miatt a város úgy látja jónak, ha jövőre anyagilag is támogatja a pécsi vállalkozásokat. Az önkormányzat egy 100 milliós forintos alapot hoz létre, amelynek az lesz a célja, hogy nehéz helyzetben lévő kis- és közepes méretű vállalkozások számára nyújtson támogatást különböző szempontok alapján.

A polgármester azt mondta: a Pécsett működő társaságoknak pályázniuk kell majd a most még meg nem határozott mértékű támogatásokra, s vállalniuk kell, hogy a 2012-es év végéig megtartják dolgozói létszámukat, s lehetőleg még bővítik is a foglalkoztatottak körét. Az elképzelés pontos kidolgozása a város jövő évi költségvetésének elfogadásáig történik meg.

Frissítve (12:37)

Schmuck Roland (MSZP) megjegyezte: a koncepció szerinte hibás abban a tekintetben, hogy túlzóan magas nemzeti össztermék-növekedéssel számolt. Emellett szerint túltervezik a város bevételeit is. Mint mondta, a város 2033-ig a hitelek tőkéire és kamataira összesen 50 milliárd forintot költ majd el. Felhívta rá a polgármester figyelmét, hogy a következő időszakokban a csőd ellen kell megtennie mindent Pécsnek.

Keresztes Lóránt (LMP) azt firtatta, hogy miért nem támogatják nagyobb mértékben a pécsi vállalkozásokat, s hogy behajthatók lesznek-e a helyi adók. Ez utóbbival kapcsolatban megjegyezte: sokan nem is tudják, hogy mindenki fizet jövőre építményadót.

Kővári János (ÖPE) azt mondta: helyesli, hogy a vezetés igyekszik mindent megtenni a költségvetés kordában tartásához, ám a hosszú távú jövő megtervezésére is gondot kell fordítani. Felhívta rá a figyelmet: a város hosszú távú fejlesztési stratégiáját jövőre kell elkészíteni, ehhez pedig forrás kell. Az adópolitikával kapcsolatban azt mondta: figyelemmel kel lenni az adómegkerülés kivédésére.

Frissítve (13:01)

Gyimesi Gábor (Jobbik) azt mondta: sajnos azok fizetik meg az elmúlt évek elhibázott gazdaságpolitikáját, akik nem is tehetnek róla: a magyar emberek, a pécsi polgárok. Hozzátette ugyanakkor: lát arra reális esélyt, hogy Pécs a következő években, illetve 2014-től egy másik összetételű közgyűlés irányításával túl lehet a pénzügyi nehézségeken.

Trombitás Károly (Fidesz-KDNP), a gazdasági bizottság elnöke azt mondta: a város főként a hitelek miatt van nehéz gazdasági helyzetben, ezek túlnyomó részét pedig az utolsó fillérig éppen a szocialista városvezetés idején vették fel. Nagy Csaba megjegyezte: 2002-ben 800 millió forint volt a város hitele, ez negyvenszeresére hízott a szocialista vezetés alatt. E teher mellett igyekeznek a lehetőségekhez mérten a maximumot kihozni a városból, jelezte az alpolgármester.

Meixner András (MSZP) szerint jó ügyekért vettek fel hiteleket: iskola-felújításokra, a panel-programra, s kis önrészes, támogatott beruházásokra.

Frissítve (13:34)

Páva Zsolt elmondta: nyilvánvaló, hogy örökölték a város nehézségeit, s eddigi döntéseik többsége arról szólt, hogy rendbe tegyék a város anyagi helyzetét. Arra kérte az ellenzéket, hogy ha segíteni már nem hajlandóak, ne akadályozzák a városvezetés munkáját. „Nem akarunk rosszat, próbálunk megoldást találni, de kérem, ne szólítsák fel a pécsieket a közterhek meg nem fizetésére” – így a polgármester.

A közgyűlés elfogadta a koncepciót, s negyed háromig szünetet tart.

Frissítve (14:45)

Döntöttek a Zsolnay Örökségkezelő forrásigényéről. A világörökségi helyszíneket, a kulturális negyedet és a hangversenytermet működtető társaság a Kodály Központ fenntartása miatt kért 45 millió forintot.

Meixner András azt kérdezte, mikor valósulhat meg a központ állami fenntartásba vétele? Nagy Csaba azt mondta, bár a szocialisták korábban nem intézkedtek, hogy nemzeti intézmény legyen a Kodály Központból, a jelenlegi kabinettel Pécs képviselői kemény tárgyalásokat folytattak. Ennek eredményeként azt mondta: bizakodó, hogy rövidesen megállapodás születik az állam és Pécs között az épület működtetésének jövőjéről. A részletekről akkor számolna be, amikor kézzel fogható konkrétumok válnak ismertté.

Hoppál Péter (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő, a kulturális bizottság elnöke azt mondta: hosszas tárgyalásokat folytatnak a pécsi képviselők három minisztériumnál a kérdésben. Hozzátette: több variáció is van a fenntartási költségek előteremtésére, s nagyon közel állnak a megállapodáshoz.

Frissítve (15:30)

Döntöttek arról, hogy pályázatot nyújtanak be a Balokányliget újjáélesztéséhez. Az ezzel kapcsolatos korábbi cikkünket ide kattintva találják meg.

Frissítve (15:48)

Az önkormányzat döntött arról, hogy határozatlan idejű bérleményekben élőknek, valamint vállalkozó kedvűeknek adna el hamarosan közel kétszáz lakást. A város így a bevételszerzés mellett csökkenti az ingatlanok karbantartására fordítandó kiadásait is. Cikkünk ITT elérhető.

Frissítve (16:01)

A közgyűlés kevésbé fajsúlyos napirendi pontok tárgyalásával befejezte munkáját.