A francia miniszterelnöknek tetszik az új javaslat

Kiegyensúlyozottnak és pozitívnak értékelte Manuel Valls francia miniszterelnök a Görögország finanszírozásának folytatása érdekében Athén által szerdán megfogalmazott javaslatot – adta hírül az MTI. 

hirdetés

“Most itt ki akarom mondani, hogy ez a kérés, ez a levél kiegyensúlyozott, pozitív. Az előrelépés és a reformok valós szándékáról tanúskodik” – mondta a kormányfő a nemzetgyűlésben a görög helyzetről rendezett vitában. Valls szerint “ez a párbeszédet lehetővé tevő fontos lépés”.

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő szerdán, az Európai Parlament plenáris ülésén bejelentette, hogy kormánya csütörtökre fogja előterjeszteni részletes és hiteles reformjavaslatait. Közölte: olyan megállapodást szeretne, amelynek révén Görögország adóssága visszafizethetővé válik. Azt is jelezte, hogy újabb hitelkérelmet nyújtottak be az Európai Stabilitási Mechanizmushoz. A mentőalap szóvivője később megerősítette, hogy ezt megkapták, és az euróövezeti pénzügyminiszter-helyettesekből álló munkacsoport szerdán áttanulmányozza.

Valls bejelentette, hogy amennyiben megszületik a megállapodás Athénnal, arról a francia nemzetgyűlés szavazni fog. Francois Hollande államfő is jelezte korábban, hogy a parlamenttel konzultálni kíván arról, hogy legyen-e megállapodás vagy sem.

“Bármi is legyen a kimenetel, a nemzetgyűlésnek arról véleményt kell mondania. És ha megszületik a megállapodás, a nemzetgyűlésnek szavazással kell állást foglalnia” – mondta a kormányfő a képviselők nagy megelégedésére.

Valls megismételte, hogy a francia álláspont szerint Görögországnak az eurózónában és az Európai Unióban a helye, s ez a kiemelten fontos geopolitikai és geostratégiai érdek”. Utalt a Törökországgal, Oroszországgal és az ortodox világgal való viszonyra, valamint a migránsproblémára és a közel-keleti helyzetre.

Görögország kilépésnek Valls szerint “szörnyű következményei” lennének a görög nép számára.

“A kilépéssel biztos, hogy összeomlanak a jövedelmek, az importárak megugranak, beleértve a nyersanyagokéét is, a társadalmi és politikai és közbiztonsági következményeket közülünk senki sem tudja előre felmérni. Ezt akarjuk a görög népnek? Ezt a képet akarjuk nyújtani Európáról a világnak? Nem! Legalábbis Franciaország nem osztja ezt az álláspontot” – fogalmazott a miniszterelnök.

Valls ugyanakkor azt kérte a görög kormánytól, hogy ő is “akarjon saját magán segíteni”.

A “teljes megállapodás” a kormányfő szerint három pilléren nyugszik: a szükséges és alapos reformokon a gazdaság modernizálására és rendbetételére, egy ténylegesen működő állam megalapozásán a görögországi növekedés finanszírozásához szükséges eszközök megteremtésére, valamint az adósságkezelés világos perspektíváján, ami nem lehet “tabutéma”.

A miniszterelnök szerint “Franciaország nem Németország utánfutója”, de nem is elnéző a Ciprasz-kormánnyal szemben, hanem annak érdekében lép fel, hogy Görögország az euróövezetben maradjon, mert az mindannyiunk érdeke.