Gazda együttműködés

Ösztönözni kell a határon túli és az anyaországi gazdák kapcsolatteremtését, ezt szolgálják azok a fórumok, amelyeken a gazdaszervezetek képviselői személyesen vehetik fel egymással a kapcsolatot – mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára szerdán Budapesten egy szakmai tanácskozáson.

hirdetés

Hangsúlyozta: az élő kapcsolat megteremtése, a hatékony érdekérvényesítés feltételeinek megismertetése, az összetartozás érzésének erősítése a legfontosabb eleme a kapcsolatok elmélyítésének.

Tóth Katalin, a VM helyettes államtitkára mindehhez hozzátette: a tárca ebben a folyamatban katalizátor szerepet tölt be. A maga eszközeivel segíti a határon túli és a magyar gazdaszervezetek napi, élő szakmai és gazdasági kapcsolatainak kialakítását, a konkrét információáramlás létrejöttét. Ehhez jó alapot teremt a szaktárca által kidolgozott hosszú távú vidékstratégia, amely a népesség megtartó erejének növelését, a munkahelyek megtartását és növelését, valamint a vidéki élet vonzóvá tételét tűzte ki egyik fontos célként.

A VM-ben szerdán kerekasztal beszélgetésen vitatták meg a vidékfejlesztési együttműködés kiszélesítésének lehetőségeit a vajdasági civil szervezetekkel. A kapcsolatok erősítésének alapját az az idén februári együttműködési megállapodás képezi, amelyet a VM kötött határon túli gazdaszervezetetekkel.

Radetzky Jenő miniszteri biztos kiemelte: a gazdaság területén a megújulás, a növekedés beindítása nemcsak belföldön, hanem a határokon túli magyar lakta területeken is szükséges. Ehhez kíván alapot adni a Darányi Ignác és a Wekerle Sándor Terv. Ennek alapján a Kárpát-medence magyarlakta területeit egységes gazdasági térségként lehet kezelni. Ennek érdekében készült el az erdélyi Mikó Imre terv, és készülnek hasonló tervek a Felvidéken, a Délvidéken és Kárpátalján.

Jelezte azt is: a várakozások alapján a következő években Kelet-Közép-Európa lehet az unió leggyorsabban fejlődő gazdasági övezete. Ezért van nagy jelentősége a magyar-magyar együttműködésnek. Ezen belül is kiemelkedően fontosnak tartotta a mezőgazdasági és élelmiszeripari együttműködés erősítését.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke arról beszélt, hogy a Magosz szívesen osztja meg tapasztalatait a határon túli magyar gazdaszervezetekkel. Az agrár együttműködés kiszélesítése mellett fontosnak tartotta a vízügyi kapcsolatok megerősítését is, mivel az ésszerű vízgazdálkodás fontos szerephez jut a következő években.